V Plzni bude výrazně dražší i MHD

Plzeň - Obyvatele Plzně čeká další zdražování. Radnice chce zvýšit skokově cenu městské hromadné dopravy. Cestující by měli zaplatit za jízdenku o třicet procent více. Cena se tak vyšplhá z dvanácti na šestnáct korun. Podle plzeňské radnice je třicetiprocentní zdražení nutné. Odborníci radním vytýkají skokové zdražování, protože postupné by lidé přijímali mnohem lépe.

„Poslední zdražení jednotlivého jízdného bylo před osmi lety a předplatného před čtyřmi lety,“ uvedl náměstek plzeňského primátora Miloslav Šimák (ČSSD).

Podle primátora Plzně Martina Baxy (ODS) město investuje z rozpočtu do veřejné dopravy tři čtvrtě miliardy. „Náklady poměrně dramaticky rostou a každému je zřejmé, jak to vypadá s vývojem cen energií, ropy, nákupem dopravních prostředků, takže určitě peníze potřebovat budeme,“ doplnil ředitel plzeňských dopravních podniků Michal Kraus.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Podle Šimáka je kumulativní inflace za období osmi let zhruba 30 procent a odpovídá tomu nová výše jízdného. Radnice lidem už zdražila vodu, teplo i parkování. Ale s třicetiprocentním zdražením jízdenek obyvatelé už vůbec nesouhlasí. Odborníkům se skokové zdražování nelíbí, protože postupné by lidé přijímali mnohem lépe.

„Já bych doporučoval v případě zdražení spíš pozvolnou cestu, každý rok o určitá procenta,“ řekl autor studie spokojenosti cestujících s plzeňskou MHD Pavel Pruner. Termín zdražení zatím radní neschválili a dopravním podnikům by vyhovoval až začátek příštího roku.