Preventivní vlak připomíná, co číhá na kolejích

Plzeň – Na plzeňském nádraží zastavil Preventivní vlak, ve kterém záchranáři a železničáři upozorňují mladé lidi na nebezpečí, která jsou ukryta na železnici. Projekt je zaměřen především na dospívající mládež ve věku 13 až 19 let. Před zraky návštěvníků Preventivního vlaku jsou spíše než zákazy a teoretické rady předestřeny následky riskantního jednání – přebíhání kolejí těsně před vlakem, jízdy přes přejezd na červenou nebo přelézání po střeše vysokých vagonů.

Jarní turné Preventivního vlaku má letos dvě zastávky – po dvoudenním pobytu v Plzni se vydá do Prahy-Radotína, kde bude ve čtvrtek a v pátek. „Je postaven na netradičním způsobu komunikace s mladými lidmi. Nechceme říkat, to nedělej, to nesmíš, ale přímo ukázat v prostředí železnice, jak může člověk skončit, když si nedá pozor,“ řekl o vlaku regionální plzeňský ředitel ČD Vladimír Kostelný.

Preventivní vlak je společný projekt Českých drah, Drážní inspekce a policie, zaštiťuje ho ministerstvo dopravy, resp. jeho oddělení BESIP a a regionální samospráva – letos na jaře plzeňský krajský úřad a pražský magistrát. V posledních třech letech vlak projel 28 měst a navštívilo ho přes dvanáct tisíc lidí – především školáků a studentů.

Loni se podle mluvčí ČD Radky Pistoriusové jen v Plzeňském kraji střetl vlak s člověkem desetkrát, sedm lidí zemřelo. Pod vlaky vkročili i dva lidé mladší 20 let, oba byli vážně zraněni. V celé republice zemřelo v roce 2010 po srážkách s vlaky sedmnáct mladých lidí a dalších deset jich bylo zraněno.