OBRAZEM: Jak se vede ostravským slůňatům

Ostrava – Zoo v Ostravě se už několik dní pyšní dvěma malými slůňaty. Sameček se narodil v polovině března, samička přišla na svět o měsíc později a je o poznání větší než sameček. Mláďata jsou i se svými matkami už několik dní ve společném výběhu. Podle ošetřovatelů panuje ve skupině pohodová a klidná atmosféra. Slonice Johti a Vishesh se s mláďaty drží pohromadě a vyhledávají vzájemný kontakt. Také mláďata se začínají blíže seznamovat. Více informací a fotografií naleznete na stránkách zoo.

Pavilon slonů se otevře už první květnové pondělí. Ošetřovatelé proto návštěvníky prosí o maximální trpělivost a pochopení. „Skupinky o 10 až 15 lidech, které se budou slušně a potichu pohybovat po pavilonu, nejsou problém. Máme trošinku strach z menších dětí,“ dodal ošetřovatel slonů Pavel Volánek. 

Budoucnost samečka je stále nejistá

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

V zoo ale mají stále o život mláďat strach. Zatímco druhorozená samička váží kolem 120 kilogramů, prvorozený sameček má teprve osmdesát kilo a jeho budoucnost je stále nejistá. „Velmi pravděpodobně doteď trpí syndromem nedonošeného dítěte a jeho vývoj je pomalý,“ uvedl ředitel zoo Petr Holas.