Kvůli dotacím za povodně stíhá policie devět starostů

Ústí nad Labem – Policie stíhá devět starostů a dva podnikatele z Ústeckého a Středočeského kraje, kteří měli podvádět při čerpání dotací určených na živelné pohromy. Navíc podle mluvčího protikorupční policie Romana Skřepka nadhodnocovali ceny zakázek. Celkem podle policie vyčerpali z fondů 29,5 milionu korun, přes 45 milionů už ale nestihli. V případě odsouzení jim hrozí až desetileté tresty. Policie podle televize Nova zabavila obviněným majetek v milionech korun jako jsou nemovitosti, auta a také hotovost. Starostové ovšem stíhání označují za nesmyslné, nikdo jim prý neřekl, co udělali špatně a výhrady nemělo ani ministerstvo pro místní rozvoj.

Podle policie starostové v žádostech o dotace nepravdivě tvrdili, že obecní majetek byl z 80 až 90 procent zničen přívalovými dešti. Tvrzení dokládali posudky, průvodními a technickými zprávami a dalšími dokumenty. O peníze žádali ministerstvo pro místní rozvoj. Rozsah a cenu zakázek prý navíc výrazně nadhodnocovali. „Nemyslím, že bychom měli co do činění s nějakým organizovaným gangem, ti starostové se nejspíš navzájem dokonce ani neznali. Spojují je ti dva ze stavební firmy, podnikatel a projektant,“ uvedl Skřepek.

Policie nechtěla obce blíže specifikovat, jen přiblížila, že obvinění jsou především z Ústeckého kraje a jedná se spíš o menší obce s řádově stovkami obyvatel. „Dvě obce jsou z okolí Kolína, zbylých sedm je z oblasti severně od Ústí nad Labem,“ dodal mluvčí.

Reportáž Ivany Šmelové a Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Podle zjištění ČT stíhá policie v Ústeckém kraji starosty Dolního Podluží, Huntířova, Liběšic, Ploskovic, Vlastislavy, Moldavy a Stebna, ve Středočeském kraji pak prošetřuje žádosti Poříčan a Peček. Většina starostů už podala proti stíhání stížnost.

Urban tvrdí, že Pečky žádnou dotaci nedostaly

Starosta Peček Milan Urban (ODS) obvinění vůči své osobě pokládá za zcela neodůvodněné. „Nebudu mluvit o jiných starostech, ale obvinění proti starostovi města Pečky je doslova nesmyslné. My jsme požádali prostřednictvím jedné agentury o zpracování žádosti o dotaci, protože oni si přivedli normálně svého projektanta, svého soudního znalce. Dotace nám byla na ministerstvu pro místí rozvoj zamítnuta. Město Pečky žádnou dotaci nedostalo,“ řekl Urban.

Další z obcí, které policie vyšetřuje, je krušnohorská Moldava. „Opravdu vyšetřují pana starostu (Jaroslava) Poka, ale dotaci jsme následně odmítli, nechali jsme si materiály zhodnotit jinou firmou a nakonec jsme od toho raději ustoupili,“ řekl místostarosta Moldavy Tomáš Tvrdík. Moldava požádala ministerstvo o 6,4 z celkových osmi milionů korun na opravu mostu a hráze. Tvrdík s Pokem žádost prezentovali zastupitelům v prosinci jako poměrně výhodnou nabídku, s níž je oslovila soukromá firma. Pok řekl televizi Nova, že se necítí být ničím vinen, ba naopak poškozen celou vzniklou situací, protože práce vůbec nebyly zahájeny. Žádost o čerpání dotací pozastavili, protože začali mít pochybnosti o některých údajích v projektu a o ceně.

Právě projektant a zástupce stavební firmy jsou dalšími stíhanými, podle policie na celém podvodu profitovali a cenu za práci často nadsazovali. Společnost ISA ale nekomunikuje a nefungují ani její webové stránky.

Žádosti byly podle policie podávány v období od října 2009 do června 2010. V červnu 2010 zasáhly sever Čech bleskové povodně, nejhorší situace byla na Děčínsku v povodí řeky Kamenice.

Peníze
Zdroj: ČTK