Neveřejné prostory Pražského hradu se otevřely návštěvníkům

Praha - Správa Pražského hradu umožnila turistům přístup do místností, které jindy slouží pro účely politiky nebo diplomacie. Mohli tak vidět například Španělský sál, kde prezidenti USA a Ruska Barack Obama a Dmitrij Medvěděv podepsali smlouvu omezující jaderné arzenály obou velmocí, případně Zrcadlový sál, kde měli v minulosti své pracovny prezidenti Edvard Beneš a Emil Hácha. Předlistopadový prezident Gustáv Husák z této místnosti přednášel tradiční novoroční projevy. Velký zájem lidí byl patrný už od rána. Do reprezentačních prostor Pražského hradu se přišlo podívat celkem 6600 návštěvníků. Jedná se o rekord v návštěvnosti.

První návštěvníci, kteří mohli do Hradu vejít v 9:00, stáli ve frontě od 6:45. Půl hodiny před otevřením sahala fronta až na Hradčanské náměstí. „Jde o absolutní rekord v návštěvnosti. O 1500 lidí jsme překonali loňský rekord,“ řekl David Šebek z tiskového odboru Hradu. Velkou návštěvnost si vysvětluje tím, že „lidé mají o Pražský hrad prostě zájem“. Svou roli podle něho sehrálo zřejmě i počasí.

Příští možnost navštívit reprezentační prostory Hradu budou mít zájemci patrně v říjnu. Správa Pražského hradu pořádá dny otevřených dveří dvakrát ročně u příležitosti státních svátků 8. května a 28. října. Počínaje dneškem se veřejnosti otevřela i zahrada Strakovy akademie. Bude přístupná každý víkend až do konce října od 10:00 do 17:00.

Dnes se do ní přišlo podle mluvčího vlády Jana Osúcha podívat přes 200 lidí. „Počítali jsme, že návštěvnost nebude tak velká, jako když je otevřena Strakova akademie nebo Kramářova vila. Ale protože bude otevřena až do konce října, tak si zájemce ještě určitě najde,“ dodal Osúch.

Zahrada projektovaná podle návrhu významného zahradního architekta Františka Thomayera původně sloužila chovancům akademie k odpočinku a sportu. Sportovní náčiní zmizelo až po roce 1945, kdy se budova začala využívat jako sídlo vlády. Nyní se na zahradě konají slavnostní přijetí zahraničních návštěv, obvykle je proto veřejnosti uzavřena. Vstup do zahrady je z Kosárkova nábřeží.

  • Prezident Beneš podepisuje dekrety zdroj: www.bojovnici.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1741/174095.jpg
  • Pražský hrad autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2548/254714.jpg