O kolik zdraží plzeňská MHD, radní zatím nevědí

Plzeň – Na plzeňském magistrátu zatím nepanuje shoda, o kolik zdraží jízdné v městské hromadné dopravě. Vedení města se ale shodlo na nutnosti cenu zvýšit. Radní poukazují na to, že MHD v Plzni je z podobně velkých českých měst bezkonkurenčně nejlacinější. Jednorázová jízdenka stojí 12 korun už sedm let, za tu dobu většina dalších měst stihla MHD zdražit.

Magistrátu města, kterému Plzeňské městské dopravní podniky patří, se nelíbí malá výnosnost městské hromadné dopravy. Tržby z prodeje jízdenek loni dosáhly 272 milonů korun, pokryly tak jenom 35 procent nákladů. Zbytek muselo město dopravnímu podniku doplatit.

Ačkoli zatím není známo, o kolik stoupne cena jízdenek, je už jasné, že méně pocítí zdražení majitelé předplatních jízdenek. „Dlouhodobí předplatitelé z MHD odcházejí. Není to jenom problém Plzně, je to celoevropský problém,“ vysvětlil Miroslav Klas z plzeňské Společnosti pro veřejnou dopravu.

Reportáž Miroslavy Vildové (zdroj: ČT24)

Plzeňané ale na argumenty o příliš prodělečné MHD moc neslyší. „Lidi budou požívat více auta,“ upozornila zmrzlinářka na náměstí Republiky. Zatím si ale ještě mohou cestující užívat levných jízdenek. Pokud radní zdražení schválí, začne nový tarif platit až na počátku příštího roku.