Exsprávce kláštera v Teplé unikl trestu za zpronevěru 15 milionů

Teplá - Zpronevěra 15 milionů korun z majetku kláštera v Teplé na Karlovarsku, z níž se zodpovídal bývalý administrátor kláštera Gejza Šidlovský, zůstane nepotrestána. Odvolací soud pravomocně rozhodl, že na skutek se vztahuje prezidentská amnestie. Dnes o tom informovala televize Nova. Šidlovského, který v současné době působí jako ředitel Strahovské knihovny v Praze, vloni v prosinci karlovarský okresní soud odsoudil k podmíněnému trestu šesti měsíců vězení a k náhradě škody.

„Trestní stíhání obžalovaného bylo zastaveno z procesních důvodů, neboť daný skutek podléhá amnestii prezidenta republiky,“ řekla televizi mluvčí plzeňského krajského soudu Alexandra Vaňková. Amnestii udělil lidem, kteří byli poprvé stíháni za mírné trestné činy, v roce 1998 prezident Václav Havel.

Šidlovský, který vinu od začátku popíral, podle obžaloby způsobil klášteru škodu tím, že v roce 1996 vyplatil 15 milionů korun za stavební práce na klášteře, které ale nebyly provedeny. Podle karlovarského soudce, který ho před půl rokem odsoudil, potvrdily výpovědi svědků i listinné důkazy. „Nelze si reálně představit, že nevěděl, že práce nebyly provedeny,“ zdůvodnil úmysl Šidlovského soudce. „Umíte si představit, jaký mám asi příjem, takže nevím, jestli někdo chtěl, abych to platil po stokoruně měsíčně,“ uvedl Šidlovský.

Klášter tak o náhradu škody přijde. „Peníze potřebujeme, kdo je dneska nepotřebuje? Ten objekt má v sobě na dvě miliardy skrytých dluhů,“ řekl televizi převor kláštera v Teplé Pavel Reginald Větrovec.