ODS pořádá ve Zlíně a Olomouci primárky

Olomouc - Olomoucká a zlínská ODS dnes začne vybírat v primárkách své kandidáty na prezidenta. Obě tak následují své pardubické a královehradecké spolustraníky, kteří hlasovali minulý týden. Na východě Čech jasně vyhrál místopředseda Senátu Přemysl Sobotka nad europoslancem Evženem Tošenovským.

Občanští demokraté chtějí během devíti týdnů v primárkách rozhodnout, kdo za ně půjde do boje o Hrad. Poté, co možnou kandidaturu odmítla šéfka sněmovny Miroslava Němcová, rozhodují občanští demokraté mezi místopředsedou senátu Sobotkou a europoslancem Tošenovským.

„Vím, jaká je domácí a zahraniční politika z hlediska ústavních činitelů, tak si myslím, že to je moje velké plus,“ podotkl místopředseda Senátu Přemysl Sobotka. Jeho konkurent, europoslanec Evžen Tošenovský, na to odpovídá slovy: „Těch zkušeností lokálních, ale zároveň i zahraničních je celá řada, takže myslím si, že mám z čeho brát zkušenosti.“

Sociální demokraté chtějí svého kandidáta vybrat 19. května

Svůj názor zatím vyjádřilo devět oblastních sdružení na východě Čech, vedoucí pozice se ujal Sobotka. Maraton stranických primárek, inspirovaný praxí ve Spojených státech, skončí v červnu. ODS chce přitom oficiálního kandidáta představit na konci prázdnin. Právě na tom, kdo za největší vládní stranu půjde do boje o Hrad, bude záležet i celkové ražení předvolební kampaně. 

Sociální demokraté chtějí svého prezidentského kandidáta vybrat už 19. května. Zvolili model veřejných debat. Oponentem Jiřího Dienstbiera v nich je Jan Švejnar, ten ale stále není rozhodnutý, zda chce o Hrad usilovat. Takzvané diskusní arény si ČSSD chválí i přesto, že hned ta první v Ústí nad Labem nenalákala tolik diváků, kolik by sál dovedl pojmout.

Právě ekonom Jan Švejnar by se podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění agentury Median probojoval do druhého kola přímé volby prezidenta, podle tohoto průzkumu by v prvním kole skončil hned za bývalým premiérem Janem Fischerem.

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)