Antimonopolní úřad znovu zkoumá Drábkův systém na výplatu dávek

Brno – Antimonopolní úřad zahájil s ministerstvem práce další správní řízení kvůli systému výplaty sociálních dávek. „Úřad získal pochybnost o tom, zda byla tato veřejná zakázka zadána v zadávacím řízení, jak stanoví zákon,“ uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj. Úřad vede řízení i s ministerstvem vnitra - zabývá se smlouvou na poskytnutí licencí a souvisejících služeb a dodatky uzavřenými se společností Fujitsu Technology Solutions. Ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) prý informace o řízení zatím nedostal. Je přesvědčen o tom, že jeho ministerstvo postupovalo správně.

Tendr v minulosti napadali lidovci, místopředseda Jan Bartošek v únoru uvedl, že v celé záležitosti je řada nejasností. Podle něj není pravda, že na nový systém MPSV vypsalo výběrové řízení, jak tvrdí Drábek. „Vývoj nového systému byl zadán firmě Fujitsu na základě rámcové smlouvy z roku 2011. Další zarážející skutečností je, že subdodavatelem Fujitsu je firma Vítkovice IT Solution, ke které vede řada vazeb ministra Drábka i jeho prvního náměstka Vladimíra Šišky,“ upozornil Bartošek. 

Další řízení vede ÚOHS na základě návrhu společnosti Student Agency podnikatele Radima Jančury. Jančura v minulosti uvedl, že pokud ÚOHS smlouvu zruší, stát ušetří stamiliony korun. Jeho firma požaduje, aby ÚOHS vydal zákaz plnění smlouvy, což může učinit pouze na návrh některé z firem.    

Správní řízení se týká i společnosti Fujitsu. Součástí rámcové smlouvy mezi ní a ministerstvem vnitra z roku 2008 jsou přitom i dodavatelské firmy, které se na jejím plnění mají podílet. Ministerstvo práce v minulosti k tendru uvádělo, že pokud nějaké problémy vznikly, je to záležitostí ministerstva vnitra.   

Systém vyplácení dávek změnila od ledna Drábkova reforma. Všechny příspěvky a podpory vyplácejí úřady práce. Převzaly agendu a asi 1 660 úředníků od radnic. Podle odborářů, opozice, ale i zástupců ODS a Věcí veřejných přechod nebyl dobře připravený. Nový počítačový systém nefungoval a úředníci museli v lednu pracovat přesčas a také o víkendech. Klienti si zase stěžovali na fronty a na to, že peníze přišly později než obvykle.

Telefonát mluvčí ministerstva práce Viktorie Plívové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod