Školní rok politiků: průvan na ministerstvech, facky a stíhání

Praha – Sněmovní prázdniny se pomalu blíží. Jaký byl druhý „školní rok“ našich zákonodárců? Premiér Petr Nečas (ODS) přišel o pět ministrů, Věci veřejné se rozštěpily, několik poslanců bylo vydáno k trestnímu stíhání a další se účastnili různých bitek. A o vtipné hlášky nebyla v dolní komoře opět nouze.

Nečasovi ministři padali jak mouchy: v říjnu skončil ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS), o měsíc později se poroučel ministr průmyslu Martin Kocourek (ODS), následován ministrem kultury Jiřím Besserem (za TOP 09). V březnu skončil ministr školství Josef Dobeš (VV) a o tři měsíce později i šéf justice Jiří Pospíšil (ODS).

Čtyři poslance pak zákonodárci vydali k trestnímu stíhání, a to napříč politickým spektrem. U soudu skončili Vít Bárta (VV) a Jaroslav Škárka, podobný osud zřejmě čeká i Otto Chalupku (VV) či Davida Ratha. Čtveřici mužů možná doplní i žena - někdejší ministryně obrany Vlasta Parkanová; sněmovna o jejím vydání dosud nerozhodla.

A politici se účastnili i různých bitek – někdy měli navrch oni, jindy útočníci. Nejprve poslanec za VV Michal Babák přišel při rvačce v baru o zuby. Pak ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) zfackoval cestou ze sněmovny mladíka, který mu nadával. „Jeden drzý spratek dostal pár facek, tedy abych byl přesný, dostal čtyři facky. Pevně doufám, že to prospěje jeho výchově a dalšímu mentálnímu vývoji,“ komentoval to tehdy Kalousek, kterého vyšel incident na tisícovku. A ránu schytal - od opilce - i Jiří Paroubek (NSLEV21), když mířil na pracovní schůzku poblíž sněmovny.

V dolní komoře bylo tradičně i veselo. Třeba při obstrukcích četla poslankyně za ČSSD Vlasta Bohdalová svým kolegům, co si myslí o domech její oblíbený spisovatel Chalíl Džibrán. Nejvíce reakcí ale vzbudil Jiří Krátký rovněž z ČSSD, který nechtěl trávit ve sněmovně dlouhé večery. Podle něj totiž v noci pracují jen „kurvy a zloději“, ke kterým se on nepočítá. Tento výrok ho vyšel pětkrát dráž než Kalouska facky.

Bilanci poslaneckého „školního roku“ uzavřel opět ministr Kalousek konstatováním v Událostech, komentářích, že Česko není stát, ale blázinec.

Malostranské korekce (zdroj: ČT24)