Matka už má všechny dokumenty, saská policie jí dovolila dceru odvézt

Praha - Čtyřtýdenní Michala, kterou pachatelé před týdnem unesli, je zatím pořád v Německu. Její matka ale dnes odpoledne získala potřebné dokumenty a saská policie jí dovolila si dceru odvézt. Matka už je s rodinou na cestě. Kde má k předání dojít, ale nikdo nechtěl říci. Němečtí vyšetřovatelé v Drážďanech dosud s jejím vydáním čekali na výsledky genetických testů, aby tak mohli ověřit příbuznost dítěte s matkou.

Přestože se matka čtyřtýdenní Michaly měla původně spolu s rodinou vydat do Německa v sobotu ráno, rozhdla se tak učinit ještě dnes. Rodina je tak v Německu, kde se nejprve zastavila v Drážďanech a poté v doprovodu německé policie pokračovala na místo předání. Novinářům ale sociální pracovníci toto místo nechtěli prozradit, aby zmírnili mediální tlak na rodinu. 

Ústecký policejní ředitel Vladimír Danyluk uvedl, že pro českou policii už věci okolo předání dítěte skončily. „Došlo už i ke ztotožnení DNA mezi matkou, otcem a dítětem. Německá strana rozhodla, že si ji rodina může vyzvednout a už se řeší jenom forma,“ uvedl. Vydání podle něj blokují už jen administrativní záležitosti. „Je to čistě na rodině a vydání určitého dokumentu ústeckým magistrátem,“ dodal.   

I magistrát už ale tvrdí, že má vše hotové. „Dnes odpoledne oddělení sociálně právní ochrany dětí vydalo veškeré dokumenty, aby si matka mohla dítě vyzvednout,“ uvedla mluvčí ústeckého magistrátu Romana Macová. Vydání dítěte by podle ní už tím pádem nemělo nic bránit, konkrétní termín návratu do Česka ale závisí na rodině.   

Novorozeně sebral minulou středu odpoledne z kočárku na ulici v severočeských Trmicích neznámý muž. S dítětem pak ujel v černém volkswagenu. Stopy únosce vedly do Německa od samého začátku; jeho auto s ukradenými českými značkami vyfotily kamery hned po únosu na dálnici směrem do Drážďan. Únosci podle vyšetřovatelů udělali velkou chybu už těsně za hranicemi, když po sobě zanechali kradenou značku. Zatím není úplně jasné, zda pro Michalu pojede matka sama, anebo ji doprovodí i policisté.