Poslední Rathovu naději vyvrátil soud, odposlechy jsou platné

Praha - Ústavní soud zamítl stížnost vazebně stíhaného poslance Davida Ratha na neoprávněné nasazení odposlechů, ten tak přišel zřejmě o poslední šanci, jak ze sebe setřást obvinění z korupce, píše Mladá fronta DNES. Státní zástupce Petr Jirát, který má kauzu bývalého středočeského hejtmana na starosti, již shromáždil všechny důkazy a připravuje žalobu.

Podle Rathových právníků ve spisu chyběl dokument o povolení odposlechů exhejtmanovy kanceláře na středočeském krajském úřadě. U soudu se však podle Mladé fronty DNES snažili zpochybnit jeden z nejsilnějších důkazů marně. „Ústavní soud odmítl stížnost směřující na neústavnost a nezákonnost nasazení úkonů. Znamená to, že jsou platné,“ řekl Jirát. Informaci deníku potvrdil i Tomáš Sokol, který zastupuje šéfku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou a jejího přítele Petra Kotta. „Mohu potvrdit, že Ústavní soud naši stížnost zamítl,“ konstatoval Sokol.

Žalobce Petr Jirát má prý k dispozici další desítky odposlechů. Sedm měsíců po Rathově zatčení tak oznámil, že žaloba by mohla být podána hned na začátku příštího roku. Podle některých právníků je vyšetřování korupční aféry bývalého středočeského hejtmana v porovnání s ostatními podobnými kauzami až dvakrát rychlejší. Je to dáno hlavně tím, že policie staví celou kauzu právě na odposleších a nemusí se zabývat hledáním nepřímých důkazů. Ratha zadržela letos v květnu, v rukou měl krabici od vína se sedmi miliony korun.

Poslední Rathovu naději vyvrátil soud: Odposlechy jsou platné (zdroj: ČT24)
Vydáno pod