Déšť i sníh: Vydatné srážky rozvodní řeky na západě Čech

Plzeň - Až na druhý stupeň povodňové aktivity ze tří mohou podle meteorologů vystoupat hladiny řek v západních Čechách. Varování před vzestupem hladin v Plzeňském a Karlovarském kraji vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Hladiny řek mohou podle něj kulminovat v průběhu noci, spíše ale až v pondělí během dne. Déšť padá od rána, na vrcholcích Krušných hor dokonce napadl sníh. Na mnoha místech byla naměřena teplotní minima.

Druhý stupeň se na řekách objeví zřejmě jen ojediněle a také nejnižšího stupně, tedy povodňové bdělosti, dosáhnou toky jen místy. Nejvíce se na rozvodnění toků budou podle očekávání meteorologů podílet srážky v oblasti Šumavy.

  • Vzestupy hladin řek očekávají zejména v povodí Berounky, ale nevylučují ani povodí horní Vltavy či Ohře, oznámili ve 21:30.

V západní části České republiky za dvanáct hodin spadly čtyři až deset milimetrů srážek, nejvíce v Šindelové v Krušných horách 27 milimetrů. „Do rána očekáváme srážky do cca 15 až 20 mm, do 18 hodin v pondělí dalších cca deset mm,“ uvedla předpovědní povodňová služba ČHMÚ.

Dosavadní reakce vodních toků je ovšem proti očekávání většinou slabší, a to i v povodí Berounky, upozornili meteorologové. Relativně významněji podle nich stouply hladiny některých krušnohorských přítoků Ohře, například Rolavy a Svatavy.

Kvůli stoupajícím hladinám řek by měli lidé podle ČHMÚ sledovat vývoj situace a předpovědi počasí. Také by se nikdo raději neměl vydávat na cesty lodí po řekách, nebo se dokonce koupat, ačkoli to nejspíš kvůli velice chladnému počasí nehrozí. Ovšem třeba i stavební práce přímo v korytě řek by mohli být při silnějším průtoku vody nebezpečné.

Teplotní minima na třetině stanic

Meteorologové naměřili teplotní minima pro dnešní den na zhruba třetině stanic, na kterých se měří už více než 30 let. Vůbec nejchladněji bylo na Churáňově na Prachaticku, kde teplota nepřekročila 2,5 stupně Celsia. „Většinou byly překonávány rekordy z roku 1991, to byl všeobecně hodně chladný květen,“ uvedli pracovníci ČHMÚ.

V Horské Kvildě na Klatovsku teploměr během dne neukázal víc než 2,7 stupně Celsia. Ranní teploty dnes podle meteorologů neklesaly příliš nízko, bylo hodně oblačnosti. Později se ale ochlazovalo, jak přišly srážky od severozápadu.

Vůbec nejnižší teplotu naměřila stanice ve Světlé Hoře na Bruntálsku, minus 0,9 stupně Celsia. Bylo to jediné místo, kde teplota přechodně klesla pod nulu. Přízemní mrazíky v květnu však podle meteorologů nejsou nic neobvyklého, když se přes noc projasní. V Přimdě na Tachovsku teploměr klesl nejníže na 2,2 stupně Celsia.

V Krušných horách nasněžilo

Na hřebenech Krušných hor dokonce sněžilo. Někde sníh zůstal i ležet. „Zůstalo to na trávě alespoň do půl centimetru jako břečka, a to je poprvé za 40 let,“ uvedl spolupracovník ČHMÚ Rudolf Kovařík z obce Šindelová. Ledoví muži se o týden opozdili, už ve čtvrtek a v pátek přinesli mráz do hor a také slabé ojedinělé přízemní mrazíky do nižších poloh.

Spíše chladné a deštivé počasí očekávají meteorologové i pro následující čtyři týdny, vyplývá z měsíční předpovědi zveřejněné v sobotu. Teploty se budou držet pod dlouhodobým průměrem 15,9 stupně Celsia pro toto období, srážky naopak průměr 75 milimetrů přesáhnou, předpokládají.

Události: Déšť i sníh na konci května (zdroj: ČT24)