Zeman urazil postižené výrokem o vozíku. To nezamýšlel, reaguje mluvčí

Praha - Národní rada zdravotně postižených chce, aby se prezident Miloš Zeman omluvil za slova, že jmenování premiéra je důstojná záležitost, kterou nemůže řešit z invalidního vozíku. Tento výrok považuje rada za nevhodný vzhledem k tomu, že jej pronesla hlava státu, a za urážlivý vůči lidem se zdravotním postižením. Prezidentova mluvčí Hana Burianová uvedla na omluvu hlavy státu, že mluvil pouze o své situaci. „Prudkou“ reakci označila za nepřiměřenou.

„Výrok implikuje, že člověk na invalidním vozíku má nižší důstojnost než člověk, který na invalidním vozíku není,“ uvedl šéf rady Václav Krása. Zeman slova v pondělí pronesl v rozhovoru pro Rádio Impuls, když hovořil o tom, zda a kdy jmenuje předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku premiérem. „Pouze ho upozorním, že pokud bych ho jmenoval premiérem, tak bude muset počkat, protože to je poněkud důstojnější záležitost, kterou nemohu řešit z invalidního vozíku,“ řekl prezident.

Podle Burianové zmiňoval prezident svou konkrétní situaci, a „v žádném případě tedy nebylo jeho úmyslem jakkoliv se dotknout důstojnosti zdravotně postižených, jak je mu podsouváno.“ V krátkém vyjádření ještě Burianová dodává, že smysl Zemanových slov je jasný. „Proto považujeme prudkou reakci na jeho slova za nepřiměřenou,“ konstatuje.

Zeman nezamýšlel slovy o vozíku nikoho urazit (zdroj: ČT24)

Zeman se nyní zotavuje z pádu, při kterém si poranil koleno. Chodí jen o francouzských holích a pohybuje se na kolečkovém křesle. Do konce roku zrušil všechny zahraniční cesty. Nenavštíví tak ani české vojáky v Afghánistánu; přesunul i plánovanou návštěvu singapurského prezidenta v Praze.

Zeman si koleno poranil poté, co v pádu narazil do skříně. Nehoda se stala koncem října, nyní se už prezidentovi daří dobře. V pondělí to konstatovali i dva prezidentovi ortopedi. Zeman uvedl, že už může koleno ohýbat, stále ale chodí jen o francouzských holích a pohybuje se na kolečkovém křesle. Zdůraznil taky, že normálně pracuje, na zámku v Lánech, kde nyní pobývá, přijímá návštěvy každý den. Prezident soudí, že plně se do úřadu vrátí začátkem prosince.