Legislativní „jízdní řád“: DPH a porodné chce vláda schválit ještě letos

Praha - Ministři dokončili seznam zákonů, které chtějí přijmout ještě letos. Nechybí mezi nimi třeba snížená sazba DPH na některé zboží. Nebo změny v porodném, peníze by zase dostávali všichni rodiče bez ohledu na to, kolik vydělávají a kolik dětí mají. Legislativní plán posoudí ve středu vláda. Legislativní úkoly na další roky chce vláda znovu schvalovat ještě do konce roku. Pokud projdou všechny koaliční plány, může to státní kasu vyjít až na 50 miliard korun.

Daně

První daňová změna nové vlády má jasný termín. Už za měsíc připravit zákon tak, aby se za léky a knihy od nového roku platila nižší sazba DPH - ideálně 5 procent. Pleny se ve snížené sazbě zatím neobjeví. K jejich zařazení vláda potřebuje souhlas Bruselu. Podle premiéra ho může získat příští rok. Vláda by mohla snížit také DPH na potraviny. V Událostech, komentářích to připustil předseda Legislativní rady vlády Jiří Dienstbier (ČSSD).

Připravuje se také novela, která by měla zvýšit spotřební daň u cigaret a tabákových výrobků. ČR totiž musí od roku 2014 splnit směrnici EU, která požaduje od příštího roku spotřební daň 90 eur na 1 000 kusů cigaret. Zboží by mělo navíc kvůli slabší koruně zdražit více, než se očekávalo. 

Důchody a porodné

Už letos v červnu chce ministerstvo práce a sociálních věcí na vládu poslat i změny týkající se porodného. Letos zůstává dávka na 13 tisících, a to v případě, že příjem rodiny nepřesáhl 18 504 korun. Na porodné u druhého dítěte teď nárok není. Nově by měl dostat dávku každý. 

Legislativní plán počítá také s vyšší valorizací penzí už od ledna příštího roku, úpravou životního minima a každoročním zvyšováním minimální mzdy. 

Pravomoci ombudsmana a prezidenta

Vláda chce předložit i novelu, která rozšíří pravomoci veřejného ochránce práv o možnost podávat návrhy na zrušení zákonů, které jsou v rozporu s ústavou. Naopak chce omezit pravomoci prezidenta; hlava státu by nově měla jen jeden pokus na jmenování premiéra.

Zákon o liniových stavbách

Ministerstvo dopravy chce podle předběžného legislativního plánu navrhnout na podzim zákon o liniových stavbách, který by měl urychlit přípravu a výstavbu silnic. Ministr dopravy Prachař se chce inspirovat německou normou, podle které se veškeré záležitosti ohledně vyvlastňování řeší u soudů. 

Registr učitelů

Ministerstvo školství zase v červnu předloží změny ve školském zákoně. V reakci na nekvalifikované učitele by měl být zaveden registr pedagogických pracovníků. Z něj bude jasné, kde a kolik učitelů chybí. 

Závazky Evropské komisi

Do června letošního roku chce ministerstvo životního prostředí předložit vládě návrh zákona o posuzování vlivů na životní prostředí EIA. Ten patří spolu se zákonem o státní službě ke dvěma podmínkám Evropské komise, které musí ČR splnit, aby letos vůbec získala evropské peníze.

Kritiku za neplnění závazků EU sklízí ČR i za odpadovou legislativu, kterou neúspěšně připravuje od roku 2007. Nové vedení MŽP chce předložit vládě do letošního září alespoň věcný záměr odpadového zákona a plán odpadového hospodářství.