Náhradníci vyrazí do Bagrámu nejdřív v pátek. Sháňka je po řidičích

Praha – Ostatky čtyř mrtvých českých vojáků ještě ani nebyly převezeny zpět do ČR, už nyní se ale usilovně řeší jejich náhrada. Podle původního plánu mohli náhradníci využít už dnešního leteckého speciálu, nakonec ale odcestují do Afghánistánu až v pátek či o víkendu. Shodou okolností hned tři z obětí byli řidiči. Právě ty proto bude základna v Bagrámu nejvíc potřebovat. Podrobněji o tragickém incidentu i reakci českých představitelů v článku ZDE či ZDE.

Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) má nyní česká jednotka v Bagrámu zoufalý nedostatek řidičů. „Snaha je nahradit je proto maximální,“ dodal ministr. Armáda je připravena vyslat náhradníky co nejdříve. Kromě čtyř padlých bude pravděpodobně nutné nahradit i pátého Čecha, který byl při úterním výbuchu vážně zraněn, bude převezen do ČR a jeho osud je nejistý. Muž má nyní za sebou už tři náročné operace - jeho stav zůstává vážný, ale stabilizovaný. Podle odhadu vedoucího českého zdravotního týmu v Afghánistánu zůstane v tamní nemocnici ještě minimálně deset až 14 dnů.

Náčelník generálního štábu Petr Pavel informoval premiéra a ministra o stavu zraněného vojáka a o situaci v Afghánistánu poté, co se nedaleko základny Bagrám na východě země v úterý odpálil sebevražedný atentátník. Zabil čtyři české vojáky a jednoho zranil. Zraněný devětatřicetiletý rotmistr byl po bezprostředním ošetření na místě převezen do americké vojenské nemocnice na základně Bagrám.

Vojenská hlídka v okolí Bagrámu
Zdroj: Tomáš Tománek/ČTK

Pavel dnes uvedl, že je stále ve velmi vážném stavu na to, aby byl schopen převozu, přesto vykazuje mírnou prognózu ke zlepšení.  Voják se v noci na dnešek podrobil operaci. „Další operace ho čeká dnes. Ty operace dopadají dobře, řekl bych, vzhledem k tomu komplikovanému stavu a mnohačetným zraněním,“ řekl Stropnický po jednání vlády.

Operace si vyžádala velkou potřebu krve, podle ministra ji darovali čeští i další spojenečtí vojáci. Podle Pavla byl voják přímo v epicentru výbuchu a měl velké štěstí, že přežil. Pokud bude v příštích týdnech rozhodnuto o jeho převozu, armáda do Afghánistánu vypraví letoun Airbus vybavený plnohodnotnou jednotkou intenzivní péče.

VÍCE K PŘÍPADU:

OZNÁMENÍ A PRVNÍ REAKCE

ČESKO CHYSTÁ POCTY, ZVONY I MEDAILE

PRO TĚLA MÍŘÍ LETECKÝ SPECIÁL

POHLED VETERÁNA Z AFGHÁNISTÁNU

REKORDNÍ ZTRÁTA PRO ČESKÉ MISE