Armádní speciál odletěl do Afghánistánu pro ostatky padlých vojáků

Praha – Z pražského kbelského letiště odletěl pro ostatky padlých českých vojáků do Afghánistánu vojenský speciál. Smrt čtyř kolegů prý české posádce Bagrámu nepodlomila kolena – naopak je ještě více semkla. Přesto už zítra zažijí jednu z nejsmutnějších chvil své mise: krátké rozloučení s vojáky, kteří bombový útok Talibanu nepřežili. Poté už armádní speciál vyrazí s ostatky vojáků zpět do ČR. Přistane opět na letišti ve Kbelích kolem 13:00.

Armáda pro všechny případy nakázala vybavit letecký speciál i mobilní jednotkou intenzivní péče. Důvodem je těžce zraněný muž, který měl jako jediný z českých účastníků úterního incidentu štěstí a útok přežil. Podrobil se už třem operacím a čeká ho další. Armáda by ráda, aby ji už absolvoval v domovské vlasti, z Afghánistánu ale zazněl jasný verdikt: vzhledem ke zdravotnímu stavu zatím nebude možné vojáka převézt dříve než za 10 dní. Mobilní JIPka tak pravděpodobně zůstane prázdná.

Kdo má naopak velmi spěšně namířeno opačným směrem, jsou náhradníci, kteří padlé kolegy v Bagrámu nahradí. Ani ti ale dnešním speciálem směr Blízký východ nakonec neodletěli. Učiní tak nejdříve v pátek. „Oni budou mít teď vnitřně strašně těžkou pozici - obstát coby plnohodnotná náhrada za ty, kteří už tam teď nejsou,“ tvrdí vojenský psycholog Daniel Štrobl. Podle ministra obrany Martina Stropnického bude armáda hledat hlavně řidiče – hned tři oběti úterního incidentu totiž právě tuto roli zastávaly. Jisté je to, že půjde o vojáky již s přímou zkušeností z afghánské mise, nebo jedince, kteří podstoupili stejný výcvik jako členové současné posádky.

Zástupce náčelníka generálního štábu Aleš Opata v Událostech, komentářích řekl, že podle dosavadních zjištění napadení vojáci postupovali správně. „Z našeho pohledu, tak jak mám k současnému dni a době informace, jednotka udělala všechno, co udělat měla.“ Nepředpokládá, že by čeští vojáci v Afghánistánu v reakci na útok měnili procedury a postupy. Určitá opatření sice podle něj přijata budou, nechtěl je ale kvůli bezpečnosti vojáků specifikovat.

Letadlo s ostatky čtyř mrtvých vojáků  přistane zítra krátce po 13. hodině přistane taktéž na letišti v Praze-Kbelích. Následovat bude pietní ceremoniál, kterého se zúčastní i prezident Zeman. Rakve s ostatky budou zahaleny do české vlajky, po vynešení z letounu budou uloženy na katafalky.

Po smutečním projevu vojenského kaplana budou přeneseny do pohřebních vozů. Na místě bude přítomna čestná armádní jednotka. Vlastní pohřby už proběhnou v režii rodin. Jak informoval náčelník generálního štábu, stát pozůstalým uhradí pohřeb i související náklady a vyplatí jim jednorázové odškodné. Pobírat budou vdovský a sirotčí důchod.

VÍCE K PŘÍPADU:

OZNÁMENÍ A PRVNÍ REAKCE

ČESKO CHYSTÁ POCTY, ZVONY I MEDAILE

PRO TĚLA MÍŘÍ LETECKÝ SPECIÁL

POHLED VETERÁNA Z AFGHÁNISTÁNU

REKORDNÍ ZTRÁTA PRO ČESKÉ MISE