Měsíce Jupitera a Saturnu mají podmínky vhodné pro život. Budeme ho hledat v tamních oceánech, oznámila NASA

V pátek večer na velké tiskové konferenci oznámila americká kosmická agentura NASA, že život ve vesmíru se může skrývat nečekaně blízko Země.

Vědci z NASA potvrdili, že dvě její mise poskytly agentuře spoustu detailů o ledových měsících planet Jupiter a Saturn. Informace se týkají měsíců s oceány.

Experti spojení s misí sondy Cassini oznámili, že na Saturnově měsíci Enceladus se nachází forma chemické energie, díky které by mohly teoreticky přežívat organismy. Tým z Hubbleova vesmírného dalekohledu zase informoval, že na Jupiterově měsíci Europa dochází k erupcím gejzírů. Obě tyto novinky podle NASA naznačují, že na těchto místech by mohly být jisté formy života.

„Tohle je zatím nejblíž k tomu, abychom identifikovali (ve vesmíru) místo s podmínkami potřebnými pro obyvatelné prostředí,“ uvedl Thomas Zurbuchen z NASA. „Tyto výsledky ukazují, že propojená povaha misí NASA nás přivádí stále blíž k odpovědi na otázku, jestli jsme ve vesmíru sami.“

Co objevila sonda Cassini u Saturnu

Vědci zodpovědní za tuto misi popsali ve studii zveřejněné nově v časopise Science, že do oceánů na Enceladu vniká vodík ve formě plynu – a to z hydrotermální aktivity na mořském dně. Důležité je to proto, že tato látka může představovat chemickou energii, kterou by pro své potřeby mohly využívat životní formy.

Vědci na tiskové konferenci dokonce popsali, kolik této energie do oceánu proudí: je to za hodinu přibližně tolik, kolik obsahuje asi 300 celých pizz.

Co se děje na Enceladu?
Zdroj: NASA

Případní mikrobi, kteří by tam mohli žít, by mohli vodík kombinovat s oxidem uhličitým, jenž je rozpuštěný ve vodě. Během této chemické reakce vzniká metan, který možná stál na počátku vzniku života i na Zemi.

Život, jak ho známe, potřebuje tři základní ingredience: tekutou vodu, zdroj energie pro metabolismus a správné chemické přísady – hlavně uhlík, vodík, dusík, kyslík, fosfor a síru.

Nové doklady z mise Cassini podávají přesvědčivé důkazy, že na Enceladu se vyskytují téměř všechny tyto základní přísady. Potvrzené zatím nejsou jen fosfor a síra, vědci však předpokládají, že by tam být mohly – jádro Enceladu je velice podobné meteoritům, které tyto látky obsahují.

Co se děje na Europě?

Druhá práce, kterou NASA zveřejnila, pochází z týmu kolem Hubbleova vesmírného dalekohledu. Vyšla v časopisu The Astrophysical Journal Letters, popisuje opakované erupce gejzírů na Jupiterově měsíci Europa. Byly tam pozorovány již roku 2014, nová pozorování pocházejí z loňska a naznačují, že by se mohlo jednat o opakovaný fenomén – už jen proto, že k nim došlo ve stejné oblasti měsíce.

Gejzíry na Europě
Zdroj: NASA

Tyto gejzíry jsou obří – během prvního pozorování se dostaly do výšky asi 50 kilometrů nad povrchem, tentokrát dokonce šly do 100 kilometrů nad povrchem měsíce, což je místo s výraznou teplotní anomálií. Podle NASA je možné, že jde o erupce vody z oceánů ukrytých pod povrchem Europy.

NASA současně oznámila, že ve výzkumu obou míst hodlá v nejbližší době pokračovat.