Česká a izraelská Akademie věd uzavřely spolupráci. Týká se biologie, chemie i literatury

Předsedkyně české a izraelské Akademie věd Eva Zažímalová a Nili Cohenová v Praze podepsaly memorandum o spolupráci obou institucí. K dohodě budou v budoucnu formou dodatků připojeny konkrétní plány. Spolupráce by mohla probíhat například v oblasti chemie a biochemie, ale také v literatuře či hudbě, řekla dnes novinářům Cohenová.

„Izrael je jeden z vědecky nejvyspělejších států. I když izraelská Akademie věd a umění není vlastně vědecká instituce v tom smyslu naší Akademie věd, tak oni mají spoustu kontaktů,“ uvedla Zažímalová. Cohenová je navíc bývalou rektorkou univerzity v Tel Avivu, což je prestižní vědecká instituce, dodala Zažímalová.

Obě instituce v dohodě deklarují, že chtějí spolupracovat. „Pak většinou se ty konkrétní aktivity řeší formou dodatků,“ řekla Zažímalová. První dodatky ještě předjednané nejsou, ale připravená je již spolupráce s Weizmannovým institutem věd a jeruzalémskou Hebrejskou univerzitou. „Už jsou i vypsané výzvy, že mohou pracovníci v Akademii věd žádat o stáž v těch institucích,“ dodala.

Interview ČT24: Eva Zažímalová, předsedkyně Akademie věd ČR (zdroj: ČT24)

„Česko je velice silné v chemii, biochemii, ale také v humanitních oborech. Máme společnou historii,“ uvedla Cohenová a připomněla například spisovatele židovského původu Franze Kafku. „My v akademii máme výborné literární vědce, tak proč neuspořádat společnou konferenci o Kafkovi nebo hudbě,“ nastínila možné plány.

Izraelský velvyslanec v Česku Daniel Meron řekl, že memorandum je součástí snahy podpořit vědeckou spolupráci mezi oběma státy. „Proto sem také v neděli přijede náš ministr pro vědu,“ řekl. Izraelský ministr pro vědu, technologie a vesmír Ofir Akunis se setká se svým českým protějškem Pavlem Bělobrádkem (KDU-ČSL), v pondělí spolu vystoupí na tiskové konferenci o perspektivách vědecké spolupráce.