Zoufalé pokusy dostat se do Británie mají další oběť

Calais – Při pokusu o vniknutí do Eurotunelu spojujícím Británii s Francií zemřel už devátý člověk od začátku června. Právě v přístavním městě Calais se v těchto dnech pokouší každý den stovky migrantů dostat do nejrychlejšího spoje s Británií. Paříž i Londýn už chystají zpřísnění bezpečnostních opatření.

Podle serveru BBC by obětí z noci na středu měl být původem Súdánec ve věku mezi 25 až 30 lety. Pravděpodobně ho rozdrtil nákladní vůz během výjezdu z vlakové soupravy. U tunelu na francouzské straně se v noci sešlo 500 až 1000 přistěhovalců. Každý z nich se za noc často pokoušel dostat do Británie i dvakrát, upřesnila policie. V noci na úterý zaznamenala asi 2000 pokusů, což bylo nejvíce za posledních šest týdnů. 

Jde o problém, který musí vyřešit hlavně vláda, uvedl mluvčí Eurotunelu. „Je nutné zastavit současný příliv migrantů z Calais, ale je jich opravdu tolik, že to sami nezvládáme,“ dodal. Britský premiér David Cameron z návštěvy v Singapuru vzkázal, že ministryně vnitra Theresa Mayová kvůli současné situaci svolá krizový štáb. 

Calais zažívá nápor uprchlíků
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Pokusy o ilegální přechod do Británie na vlakových soupravách, které převážejí kamiony Eurotunelem, jsou v posledním období každodenní. Přispělo k tomu i to, že stávky od června často blokovaly přístav, odkud vyplouvají lodě z Calais do Anglie. 

  • Podle nejnovějších oficiálních údajů v oblasti Calais nyní táboří asi 3000 lidí převážně z Eritreje, Etiopie, Súdánu a Afghánistánu

Mayová v úterý v Londýně se svým francouzským protějškem Bernardem Cazeneuvem dojednala, že Londýn poskytne na zlepšení bezpečnostních opatření u terminálu Eurotunelu ve Francii dalších sedm milionů liber (267 milionů korun). Británie již dříve pomohla Francii řešit situaci částkou 15 milionů liber (573 milionů korun).

Uprchlíci v Calais
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Britská ministryně ve středu uvedla, že v posledních dnech se „určitému počtu“ imigrantů podařilo dostat do Británie, kde budou nyní žádat o azyl. Podle deníku The Times jen dnes ráno britské úřady zadržely 148 imigrantů, což je rekordní počet za jediný den. Podle listu se navíc některým dalším přistěhovalcům podařilo obejít kontroly a dostat se nelegálně do země.

Cazeneuve po návratu z Londýna řekl, že policie v oblasti terminálu v Calais byla už dříve posílena o 350 mužů a nyní bylo rozhodnuto vyslat dalších 120 policistů. Vedení provozovatelské společnosti Eurotunnel vyzval, aby také posílilo své bezpečnostní síly a přispělo ke zklidnění situace.

Podle čísel, která zveřejnily v polovině měsíce britské úřady, zaplatily dopravci za to, že jejich auta převezla migranty do Británie, mezi dubnem 2014 a dubnem 2015 celkově na pokutách 6,6 milionu liber (255,6 milionu korun). To je o 2,4 milionu liber více než v předchozím období. 

V Británii se minulý týden začal prodávat na internetu speciální detektor, který je podle výrobce s to varovat řidiče kamionů o přítomnosti nelegálních migrantů v jejich voze. Nabídka přišla v době, kdy se přistěhovalci ve francouzském Calais snaží každý den ukrýt v některém z kamionů, které jedou z Francie do Británie. 

„Přístroj za necelou desetinu vteřiny zjistí, zda se do kamionu dostal nějaký člověk,“ ujišťuje Matthew Perryman ze společnosti 360 Advantage. Vysvětlil, že přístroj měří uvnitř vozu množství oxidu uhličitého a varuje řidiče nebo jeho zaměstnavatele zprávou sms či mailem, pokud naměří takovou úroveň, které ukazuje na přítomnost jakéhokoliv živého organismu.  

Projekt vznikl ve spolupráci se sdružením britských nákladních přepravců FTA (Freight Transport Association), které má výhradní právo na prodej přístroje. Na svém portálu ho nabízí svým členům za 199 liber (asi 7700 korun), zahraničním dopravcům za 299 liber (asi 11 500 korun).