Zkáza na východě Turecka. Zemětřesení zabilo desítky lidí, dalších 1500 utrpělo zranění

Silné zemětřesení, které zasáhlo východní Turecko, zabilo nejméně 29 lidí. Více než 1500 dalších utrpělo zranění. S odvoláním na tamní úřady o tom informuje agentura Reuters. Záchranáři se snaží ze zřícených budov vyprostit přeživší, na místě jsou připraveni pomoci i vojáci.

Zemětřesení udeřilo ve 20:55 místního času (18:55 našeho času) poblíž Sivrice na břehu jezera Hazar v provincii Elazig. Epicentrum se nacházelo v hloubce 6,7 kilometru. „Bylo to velice děsivé, padal na nás nábytek, utíkali jsme ven,“ popsal okamžik katastrofy pro AFP 47letý Melahat Can z Elazigu.

„Bylo to velmi silné zemětřesení, které bylo cítit v celém regionu, ale také za hranicemi v Sýrii a Libanonu,“ prohlásil zpravodaj ČT v Turecku Václav Černohorský.

Silné zemětřesení zasáhlo východ Turecka (zdroj: ČT24)

AFAD uvedla, že otřesy dosáhly 6,8 stupně. Seismologické centrum v Istanbulu sílů otřesů předběžně odhadlo na 6,5 stupně, americký geologický ústav USGS naměřil 6,7 stupně. 

Po prvním zemětřesení následovalo na dvě stě následných otřesů, přičemž nejsilnější dosáhly 5,4 a 5,1 stupně.

Pokračuje hledání přeživších, úřady chystají provizorní ubytování

V Sivrice se podle tureckého ministra vnitra Süleymana Soyla zřítilo až pět budov, další dvě spadly v nedalekém městě Maden. Do oblasti zamířilo na 400 záchranných týmů.

Po 15 hodinách od zemětřesení vyprostili záchranáři ze sutin těhotnou ženu, další mladou dívku dostali z trosek po 17 hodinách a celých 24 hodin trvalo než našli a vyprostili dvouapůlletou holčičku ze zříceného domu, nyní se snaží vyhrabat ze sutin její matku.

Na východě Turecka udeřilo zemětřesení, po přeživších pátrají stovky záchranářů (zdroj: ČT24)

Záchranáři bojují s časem, v oblasti je totiž chladné počasí, v noci tam bylo až minus osm stupňů Celsia. 

Turecko vyhlásilo opatření na celonárodní úrovni, ale nežádá o zahraniční pomoc. Do pátracích operací jsou zapojena bezpilotní letadla a záchranářské práce se koordinují mezi jednotlivými provinciemi. Agentura pro mimořádné situace vyzvala občany, aby nevstupovali do poškozených domů, protože stále hrozí následné otřesy.

Pro obyvatele připravují úřady provizorní přístřešky ve sportovních halách a školních kolejích.„Naše domy jsou buď zhroucené, nebo poškozené. Nemůžeme jít do vesnice. Někteří lidé přišli o život. Doufám, že nám Bůh pomůže. Přál bych si, aby nám Bůh dal trpělivost. Naše zvířata zemřela. Naše rodiny se shromáždily kolem ohně, aby strávily noc v teple pod přikrývkami,“ prohlásil jeden z místních obyvatel.

V regionu jsou pro případ potřeby připraveni vojáci, sdělil ministr obrany Hulusi Akar, který dříve informoval, že oběti mohou být i v odlehlejších venkovských lokalitách.

Zpravodaj ČT Černohorský: Zemětřesení v Turecku pocítili i v Bejrútu (zdroj: ČT24)

Turecká média večer rovněž bez bližších podrobností informovala o zatčení dvou lidí v provincii Gaziantep kvůli komentářům na sociálních sítích. Podle policie „nepodloženými příspěvky vyvolávali paniku a strach“, uvedla turecká televize T24.

Otřesy v Turecku nejsou výjimečné

Turecko leží na rozhraní několika litosférických desek a probíhá jím několik zlomů, zemětřesení tam proto jsou častá. Jedno z nich tuto středu zasáhlo západ země.

Mezi jednu z největších tureckých katastrof patří otřesy z roku 1999, které postihly město Izmit nedaleko Istanbulu. V regionu tehdy zemřelo 17 tisíc lidí a o střechu nad hlavou přišlo zhruba půl milionů obyvatel.