Zelená je zlatá, razí Kalifornie své heslo. Trumpovi navzdory

Horizont ČT24: Kalifornie vsadila na zelenou energii (zdroj: ČT24)

Kalifornie se otevřeně staví proti Donaldu Trumpovi. Její guvernér podepsal v Číně smlouvu o čisté technologii. Už od pátku navíc stojí v čele pěti amerických států, které slíbily, že budou dodržovat závazky vyplývající z pařížské dohody o klimatu. Tedy dokumentu, od kterého Bílý dům odstoupil.

V ekologické oblasti nemá Kalifornie ve Spojených státech konkurenci. Zavedla nejpřísnější normy na emise skleníkových plynů u podniků i aut. Za 28 let má vyrábět všechen proud z obnovitelných zdrojů. Už teď podporuje elektrické vozy a z nastoupené cesty sejít nehodlá. Prezidentu Trumpovi navzdory.

Zatímco se Trump chová nevyzpytatelně, Kalifornie jde s hlavním proudem. A hlavní proud znamená zabývat se klimatickými změnami. S Čínou a později i s Evropou toho můžeme hodně dokázat.
Jerry Brown
kalifornský guvernér

„Zelená je zlatem. Zelená cesta je správná z hlediska ochrany životního prostředí, politiky i hospodářství,“ ujišťuje kalifornský guvernér Jerry Brown.

Stejný názor sdílí i vlády čtyř dalších amerických států - Washingtonu, New Yorku, Vermontu a Massachussetts. Plnit slib stvrzený loňským podpisem pařížské klimatické dohody hodlá taky víc než 200 amerických měst. Patnáct milionů dolarů na boj proti změnám klimatu pak OSN pošle bývalý starosta New Yorku Michael Bloomberg.

„To, co zanecháme našim dětem a vnukům, je opravdu děsivé. Musíme něco udělat teď,“ tuší Bloomberg.

Pittsburgh - překvapivě „zelené“ město

Donald Trump zdůvodňuje svůj úkrok snahou vrátit Američanům práci, hlavně lidem z průmyslově upadajících oblastí, kteří mu hlasem pomohli do Bílého domu. „Zvolili mě jako zástupce obyvatel Pittsburghu, ne Paříže,“ připomněl během svého oznámení o odstoupení od pařížské dohody.

Pittsburgh - město oceláren se obrátilo k ekologičtější cestě
Zdroj: ČT24

Vybrané ocelové město skutečně patřilo k základním šroubům takzvaného rezavého pásu. Desetiletí se utápělo ve smogu. I v jeho okolí se pořád těží uhlí. A další důl se má otevřít příští rok. Místní počítají s novými pracovními místy.

„Je prezidentem Spojených států. A přesně tohle nám má zajistit. Pokud se nepostará o denně těžce pracující lidi, tak se tato země nikam nedostane,“ míní majitel jedné z dopravních firem Doug Miller.

Trumpovo přirovnání v tomto případě přesto vázne. Osmdesát procent obyvatel Pittsburghu volilo Hillary Clintonovou. Samotné město chce pařížskou dohodu dodržovat. Už teď podporuje řadu projektů na zlepšení životního prostředí. Třeba firmu vylepšující výkon motoru nákladních aut. „Uhelný průmysl nenávratně upadá. Spíš než do minulosti bychom se měli dívat do budoucnosti,“ urguje Jonathan Ewing z Optimus Technologies.

Vzorem je právě Kalifornie, která navzdory nejtvrdším zákonům na ochranu životního prostředí vytváří pracovní místa a táhne americké hospodářství. Členové nové klimatické aliance nepochybují, že ekonomické důvody nakonec přinutí Bílý dům smlouvu plnit.