Venezuelská volební komise odložila prezidentské volby

Venezuelská volební komise odložila prezidentské volby z 22. dubna na 20. května. Informovala o tom státní tisková agentura AVN i opoziční deník El Nacional s odvoláním na předsedkyni volební komise Tibisay Lucenaovou. Podle ní se na odkladu dohodli zástupci vládní socialistické strany a dvou menších opozičních stran.

Odklad termínu spolu se zárukami transparentních a svobodných voleb požadovala venezuelská opozice i Organizace amerických států (OAS). Dohodu o odkladu termínu ale podepsaly jen dvě malé opoziční strany, které podporují prezidentského kandidáta Henriho Falcóna.

Velké opoziční strany žádného uchazeče o prezidentské křeslo nezaregistrovaly s tím, že nemají záruky svobodných voleb. Zároveň odsoudily Falcónovu kandidaturu. Ten se k bojkotu voleb nepřipojil, protože podle něj bojkot nic nevyřeší a hrozí, že bude příštích šest let vládnout opět autoritářský prezident Nicolás Maduro.

OSN zvažuje vyslání pozorovatelů

V dohodě se podle venezuelských médií uvádí, že vláda a opozice požádají generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese, aby na volby do Venezuely vyslal pozorovatele „pro všechny fáze volebního procesu“.

Guterresův mluvčí Stéphane Dujarric už před veřejným oznámením této dohody novinářům potvrdil, že žádost o vyslání pozorovatelů od venezuelských úřadů tajemník OSN dostal a že „je posuzována“.

Dohoda též obsahuje prodloužení lhůty pro registraci voličů v emigraci a formulaci, že má být „zaručena rovnost médií státních i soukromých“ ve volební kampani.

Nicolás Maduro
Zdroj: Carlos Garcias Rawlins/Reuters

Šéf volební kampaně prezidenta Madura Jorge Rodríguez označil dohodu za „ratifikaci demokracie“ a pochválil část opozice, že se rozhodla voleb účastnit tak, „jak to bývá v demokracii obvyklé“. Otázkou podle pozorovatelů zůstává, nakolik bude dohoda ze strany autoritářského režimu naplněna.

Do voleb jde šest kandidátů

Prezidentské volby ve Venezuele, která je už několik let v hluboké ekonomické krizi, vyhlásila minulý měsíc volební komise na 22. dubna. Ačkoliv podle obvyklých zvyklostí se měly konat až koncem roku.

Předsedkyně volební komise také uvedla, že k 1. březnu vypršela lhůta k registraci kandidátů. Takže o nejvyšší úřad se podle ní bude ucházet šest lidí. Pozorovatelé ale nevěří, že by mohl vyhrát někdo jiný než současný prezident Maduro. Stále totiž panují obavy z manipulací výsledky, které se objevily už u několika předchozích voleb.

Opozice, řada zemí Latinské Ameriky i Spojené státy Madurův režim kritizují za to, že dlouhodobě pronásleduje své politické odpůrce a v posledních dvou letech brání opozici v účasti ve volbách. Někteří opoziční lídři mají zákaz ucházet se několik let o politické funkce.