V Kolíně nad Rýnem zadrželi Syřana, který podle policie chystal bombový útok

Německá policie zadržela šestnáctiletého syrského uprchlíka, který podle vyšetřovatelů plánoval bombový útok. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na mluvčího policie v Kolíně nad Rýnem. Mladík dal podle poznatků policistů při komunikaci na internetu najevo „jednoznačnou připravenost“ takový útok spáchat.

Při chatu s jistým partnerem v zahraničí syrský uprchlík také získal „zcela konkrétní návod“ na vyrobení potřebné bomby. Nic zatím ale nenasvědčuje tomu, že by si už stačil opatřit potřebný materiál, poznamenal k případu kolínský policejní prezident Jürgen Mathies. Není ani známo, jaký měl být konkrétní cíl teroristického činu zamýšleného nezletilým uprchlíkem.

Mladík zadržený jednotkou speciálního nasazení v tělocvičně sloužící jako zařízení pro běžence byl podle policie napojen na islamisty. V jeho mobilním telefonu se našly „kontakty na osobu žijící v zahraničí a mající příjmy od Islámského státu, která se snažila získat mladé Syřany pro islamistické aktivity“, sdělili rovněž představitelé kolínské prokuratury a policie.

De Maiziére připustil prodloužení kontrol na hranicích

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére dal podle DPA najevo, že je pro další šestiměsíční prodloužení nynějších kontrol na spolkových hranicích. Kontroly, zavedené loni kvůli migrační krizi, by měly skončit v listopadu.

Thomas de Maiziére
Zdroj: ČT24

„Sice ještě není definitivní termín pro rozhodnutí o prodloužení, ale pokud situace bude taková, jako je nyní, pak budu pro prodloužení,“ prohlásil de Maiziére na okraj neveřejného zasedání frakce své Křesťanskosociální unie (CSU) v bavorském zemském sněmu.

„Zcela jednoznačně je naším cílem zrušení kontrol na vnitřních hranicích schengenského prostoru (volného pohybu). K tomu ale potřebujeme účinnou kontrolu na vnějších hranicích Evropské unie,“ zdůraznil rovněž ministr vnitra.

Evropská unie v polovině května na šest měsíců prodloužila kontroly na vnitřních hranicích Schengenu pěti svým členským zemím, včetně Německa, které s kontrolami začaly v roce 2015. Evropská komise aktivovala mimořádné opatření, které umožňuje prodlužování kontrol o šest měsíců po dobu nejvýše dvou let.