Unie pošle Turecku kvůli uprchlíkům další tři miliardy eur

Události: Unie vyčlení kvůli migrační krizi další miliardy (zdroj: ČT24)

Země EU a Evropská komise poskytnou Turecku v následujících dvou letech na pomoc se zvládáním uprchlické krize tři miliardy eur (asi 81 miliard Kč). Unie se chce také kvůli uprchlíkům sejít s Tureckem na společném summitu; uskutečnit by se měl ještě tento měsíc, či na začátku prosince.

Na poslání dalších peněz se lídři EU dohodli na neformálním summitu na Maltě. Ankara by tak měla  v letech 2016–2017 dostat tři miliardy eur (81 miliard korun).

„Ty peníze primárně půjdou na zlepšení podmínek zejména pro syrské uprchlíky, kteří se teď nacházejí na území Turecka,“ řekl český premiér s tím, že má jít o „zlepšení jejich sociální situace, lékařské péče a vzdělávání jejich dětí“. Odhaduje se, že syrských běženců jsou v Turecku zhruba dva miliony.

Najít peníze nebude snadné, tuší Juncker

Evropská komise se bude snažit tyto finance získat hlavně z rozpočtu EU v letech 2016-2017. Komise do tohoto nového finančního nástroje počítá s příspěvkem 500 milionů eur. „Členské země to budou muset doplnit na 2,5 miliardy. V rozpočtovém pohledu to nebude snadné,“ připustil šéf EK Jean-Claude Juncker. 

Možné rozdělení této sumy mezi unijní země by mohlo proběhnout stejným způsobem, jako jsou počítány příspěvky zemí do rozpočtu EU. Podle tabulky, která kolovala mezi novináři na summitu, by to například pro ČR v příštích dvou letech znamenalo asi 25,5 milionu eur (přes 688 milionů Kč). Největší tíhu nákladů by nesly Německo a Francie. Půjde tak o další finance, které komise po zemích EU v souvislosti se syrskými uprchlíky v Turecku žádá.

Už na zářijovém mimořádném summitu k migraci lídři států osmadvacítky slíbili „zmobilizovat“ prostředky, které by v Turecku umožnily lepší práci mezinárodních agentur jako je Úřad vysokého komisaře pro uprchlíky či Světový potravinový program OSN.

Pokud Turecko bude chtít, je schopno ten migrační proud zregulovat, výrazným způsobem oslabit, možná i zastavit. Turci mají řadu možností, jak reagovat. Ten summit by měl potvrdit konkrétní kroky, které by se měly odehrát na turecké straně i na straně Evropské unie.
Bohuslav Sobotka

„Cílem je prevence migrace, snížit migrační tlak na Evropu, udržet ty lidi v Turecku. Samozřejmě paralelně s tím musí probíhat jednání v Sýrii. Pokud by se podařilo konflikt ukončit, tak se samozřejmě tito lidé budou mnohem lépe vracet do Sýrie z Turecka, než kdyby mezitím odešli do Evropy,“ dodal český premiér.

Summit s Tureckem bude co nejdřív, ohlásil Tusk

Šéf summitů EU Donald Tusk oznámil, že si je „na 99 procent“ jist konáním schůzky s Tureckem ještě v listopadu. „Chceme (summit) mít, co nejdříve to půjde,“ řekl Tusk po setkání lídrů unijních zemí.

Tusk připomněl, že tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana i premiéra Ahmeta Davutoglua uvidí společně s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem v pondělí na okraj jednání skupiny zemí G20.

Právě z Turecka nyní míří přes Balkán do západní Evropy největší počty uprchlíků. Unie ve snaze proud omezit zahájila s Ankarou jednání. Přesto Evropská komise tento týden Turecko, které je dlouholetým kandidátem na členství v EU, kritizovala v řadě oblastí, například v otázce svobody slova či shromažďování. Zpráva o pokroku Turecka směrem k evropským standardům byla v Bruselu pozdržena až po volbách v zemi, které 1. listopadu jednoznačně vyhrála Erdoganova strana AKP.

Horizont ČT24: Miliardy eur výměnou za zastavení migrační vlny (zdroj: ČT24)