Trump se nezúčastní tradiční galavečeře s novináři

Americký prezident Donald Trump se nezúčastní tradiční galavečeře s novináři akreditovanými v Bílém domě. Oznámil to na svém twitterovém účtu. Trump v minulosti často kritizoval sdělovací prostředky, které obviňuje z šíření vylhaných zpráv. Ministr financí Steven Mnuchin zase naznačil, jak bude vypadat Trumpův první rozpočtový plán.

Odmítnutí účasti na galavečeři, která se letos koná 29. dubna, zřejmě souvisí s pátečním incidentem, kdy Bílý dům zakázal zpravodajům několika významných amerických médií vstup na tiskovou konferenci prezidentova mluvčího. Podle listu The New York Times jde o událost, která je ve vztazích mezi kanceláří prezidenta USA a médii zcela mimořádná.

Proti pátečnímu postupu vůči novinářům podalo protest Sdružení zpravodajů Bílého domu (WHCA), jehož členy jsou žurnalisté akreditovaní při prezidentském úřadu a které onu galavečeři každoročně pořádá.

„Nezúčastním se letošní večeře Sdružení zpravodajů Bílého domu. Prosím popřejte všem, ať se mají dobře a užijí si večer!“ napsal bez dalších podrobností Trump v sobotu na svém twitterovém účtu.

Galavečeře s novináři pořádaná WHCA se koná již od roku 1920 a pro Bílý dům je jedním ze společenských vrcholů roku. Vedle zástupců médií se jí účastní i řada celebrit. Výtěžek ze vstupného putuje na dobročinné účely. V médiích je tato galavečeře, pořádaná vždy poslední sobotu v dubnu, hojně sledovaná. Koná se ve washingtonském hotelu Hilton.

Bílý dům v pátek neumožnil vstup na tiskovou konferenci zpravodajům listu The New York Times, televize CNN, listu The Los Angeles Times a zpravodajského serveru Politico. Na protest proti postihu kolegů se odmítli zúčastnit tiskové konference reportéři časopisu Time a tiskové agentury Associated Press.

Trumpův první rozpočtový plán se zaměří na daňovou reformu

Trump by měl také v úterý v Kongresu naznačit prvky svého prvního rozpočtového plánu. Podle ministra financí Stevena Mnuchina se zaměří na daňovou reformu. Velké sociální programy důchodového a zdravotního zabezpečení žádné škrty nečekají, řekl Mnuchin v rozhovoru v televizi Fox News.

Ministr už ve svém čtvrtečním prvním televizním vystoupení označil za ekonomickou prioritu Trumpovy vlády daňové změny, které by měly podpořit domácí investice a přinést zrychlení hospodářského růstu.

Plán by měl zahrnovat snížení daní pro střední vrstvy, zjednodušení daňového systému a změny, které by měly posílit zahraniční konkurenceschopnost amerických firem. Projít Kongresem by měl podle Mnuchina do letní přestávky.

Steven Mnuchin
Zdroj: Mike Segar/Reuters

Trumpův plán sníží počet daňových pásem pro jednotlivce a přinese snížení daní ze středně vysokých příjmů, uvedl v neděli Mnuchin. Co se týče podnikové sféry, tam chce Trump vytvořit americkým firmám „rovné hrací pole tak, aby byly schopny ve světě konkurovat“, řekl ministr.

Trump také podle něj studuje možnost zavedení „reciproční daně“, která by nastolila americkým firmám spravedlivější prostředí v zahraničním obchodě.

Jde o to, že řada zemí účtuje na dovozy daň z přidané hodnoty (DPH), kdežto jejich vývoz je od této daně osvobozen. USA naproti tomu systém DPH neuplatňují, což americké vývozce znevýhodňuje. Washington se v minulosti toto znevýhodnění snažil kompenzovat daňovými úlevami pro velké vývozce, tento systém ale minulý prezident Barack Obama zpochybnil.