Tři tisíce Iráčanů padly do zajetí Islámského státu. Několik z nich zavraždili

Pánek k humanitární krizi v Iráku a Sýrii (zdroj: ČT24)

Samozvaný Islámský stát (IS) zajal asi 3 tisíce prchajících iráckých vesničanů. Dvanáct obyvatel regionu Havídža džihádisté zavraždili. Oblast brání před islamisty kurdské milice, lidé se odtud snaží uprchnout do města Kirkúk, které Kurdové před islámskými radikály uhájili.

O zajetí iráckých vesničanů informoval Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) s odvoláním na zprávy z Iráku. „UNHCR získal zprávu, že IS zajal až 3 tisíce vnitřních uprchlíků z vesnic v regionu Havídža v provincii Kirkúk, kteří se snažili utéct do města Kirkúk. 12 z nich bylo v zajetí zabito,“ oznámila organizace.

Zpráva UNHCR navazuje na čtvrteční prohlášení Irácké organizace pro lidská práva (IOHR), podle níž bylo zhruba stovkou bojovníků IS zadrženo 1900 civilistů. Džihádisté používají rukojmí jako lidské štíty proti palbě iráckých jednotek. Desítky z těchto civilistů byly podle IOHR zabity, někteří z nich upáleni.

Domů se vrací jen zlomek uprchlíků

Do osvobozených oblastí země se zatím vrátila jen malá část uprchlíků. Irácké úřady nedávno upozornily na 300 tisíc lidí, kteří se již navrátili do regionu Ramádí. Naopak desetitisíce obyvatel města Fallúdža, které armáda od Islámského státu dobyla v červnu, se místo v září budou moci vrátit až o tři měsíce později. 

V celém Iráku vyhnali islamisté z domovů již zhruba 3 a půl milionu lidí. Přestože se území IS v důsledku leteckých útoků koalice vedené Spojenými státy zmenšuje, stále kontroluje druhé největší irácké město Mosul, které leží 150 kilometrů severozápadně od Kirkúku.

Politický geograf: IS díky koaličním náletům ztrácí území (zdroj: ČT24)

OSN varovala, že kvůli intenzivním bojům hrozí v Mosulu humanitární krize, na jejíž zmírnění je potřeba 300 milionů dolarů. Podle politického geografa Martina Riegla se v nejbližší době pokus o dobytí Mosulu neuskuteční.

„V Iráku je problematická situace ozbrojených sil. Na jedné straně máte kurdské pešmergy, kteří tlačí na útok na Mosul, pravděpodobně oprávněně, ale irácká armáda není úplně připravená. Je třeba zkoordinovat různé aspekty mezinárodní koalice,“ vysvětlil odborník z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. 

Situace v Mosulu je podle Riegla vážná. „Čas hraje roli. Mosul je plně pod kontrolou Islámského státu, tedy fanatiků. Vyrůstají tam desítky tisíc dětí, které jsou indoktrinovány, dochází tam k permanentnímu vychovávání mladých džihádistů, kterým jsou vymývány mozky,“ varuje politický geograf.

Americký prezident Barack Obama uvedl, že Spojené státy hodlají v boji proti Islámskému státu pokračovat. Zároveň připustil, že osvobození Mosulu i syrské Rakky, která je hlavní mocenskou baštou extremistů, je zatím v nedohlednu.