Putin a Trump. Machistická diplomacie může vzít rychle za své, soudí Macháček

Interview ČT24: Trump zřejmě po zvolení rétoriku změní (zdroj: ČT24)

Po zvolení Donalda Trumpa prezidentem Spojených států se zřejmě výrazně změní postoj USA vůči Ruské federaci v čele s Vladimirem Putinem. Můžeme očekávat diplomacii silných mužů, ovšem tahle machistická diplomacie nepředstavuje nijak stabilní vazbu mezi oběma lídry světových mocností. Takový pohled na americko-ruské vztahy má komentátor, analytik a předseda správní rady Institutu pro politiku a společnost hnutí ANO Jan Macháček.

Do jaké míry ovlivní zvolení Donalda Trumpa ambice Vladimira Putina na rozšiřování jeho vlivu?

Můžeme očekávat období diplomacie silných mužů, ´strongmenů´, nebo možná období machistické dilpomacie, která bude Putinovi i Trumpovi vyhovovat. Na druhou stranu Trump Putina nikdy nepotkal a tak dále. Ale tahle diplomacie dvou machistů, kteří si řeknou ´tady je to moje, tady tvoje, sem mi nelez´ a poplácají se po ramenou, pokusy o nějaké přátelství jsou velmi nestabilní. Tito silní muži se totiž mohou během minuty pohádat, a jak se předtím objímali, může to skončit velkou hádkou. Je to tedy velmi nevyzpytatelné.

Vidíte vy sám i nějakou podobnost mezi Donaldem Trumpem a Milošem Zemanem? Protože Miloš Zeman už Donaldu Trumpovi poblahopřál a sám řekl, že ho některá média přirovnávají k Trumpovi…

V používání někdy velmi vulgárního jazyka v rámci kampaně jistě. Možná i v tom poněkud populističtějším zvedání antiislámské rétoriky. Na druhou stranu, proč by někoho, kdo se někdy chová jako hulvát, to mělo kvalifikovat pro spojenectví s jiným hulvátem? To přece ještě nezakládá žádné partnerství ani přátelství.

Karel Schwarzenberg, bývalý ministr zahraničí, řekl, že očekává politické zemětřesení ve světě. Očekáváte ho také?

Jedna věc je, že to může povzbudit některé demagogy, xenofoby a autoritáře všude po světě. Budou moci říkat, v Americe si zvolili Trumpa, proč my bychom se nemohli chovat, jak chceme.

Důležitější jsou ale věci týkající se protekcionismu a mezinárodního obchodu. Trump vystupuje vysloveně jako ochranář a protekcionista. Jako developer a stavitel hotelů se asi nikdy v životě nemusel zabývat tím, že by něco někam vyvážel a odněkud dovážel. Ani jako byznysmen k tomu nemá blízko, takže se dá čekat, že opravdu definitivně skončí transpacifická dohoda mezi Amerikou a Asií. Bude se asi přehodnocovat i dohoda NAFTA (Severoamerická dohoda o volném obchodu mezi USA, Kanadou a Mexikem), která už platí 20 let, a definitivně to asi bude hřebíček do rakve dohody TTIP (Transatlantické obchodní a investiční partnerství.

  • Nebezpečí vidí Macháček v tom, co může Trumpovo zvolení vyvolat v Evropě. „Gejzír jiných demagogů, hulvátů a podobně. Tito lidé se budou cítit na koni, když i v Americe, nejdéle fungující ústavní demokracii, je zvolen člověk, který je schopen říct cokoliv, aby byl zvolen,“ domnívá se analytik.
  • Také má za to, že kritici Trumpa do značné míry démonizují příliš. Útoky druhé strany na republikánského politika působily podle něj kontraproduktivně. 
  • Spousta novinářů se rozhodla, že se musí občansky angažovat, protože Spojené státy jsou podle nich na křižovatce; to jen povzbudilo podporovatele Trumpa, věří Macháček.
  • I přes výsledky předvolebních průzkumů a podporu většiny médií vyhrál Trump podle analytika z toho důvodu, že republikánských voličů přišlo k urnám více, než průzkumy předpokládaly. Tým Clintonové také dělal chyby, v některých státech si byl úspěchem až příliš jistý. Například ve Wisconsinu nebo Michiganu kandidátka demokratů od primárek prakticky nebyla, připomněl komentátor.