Prozatímní premiér Haiti Joseph odstoupí, moc předá rivalovi Henrymu

Prozatímní premiér ostrovního státu Haiti Claude Joseph se chystá odstoupit z funkce a předat moc svému mocenskému rivalovi Arielovi Henrymu. Řekl to pro americký list The Washington Post, informaci následně zahraničním agenturám potvrdily i zdroje z haitských úřadů. Henryho do funkce jmenoval prezident Jovenel Moïse, a to dva dny předtím, než byl zavražděn.

Haitský ministr pro volby Mathias Pierre agentuře DPA řekl, že Joseph předá pravomoci premiéra Henrymu v úterý. Ve vládě ale bude dál zastávat post ministra zahraničí.

Jedenasedmdesátiletý Henry, bývalý ministr vnitra, získal podporu vlivných států a mezinárodních organizací, které o víkendu vyzvaly k výměně premiéra v této karibské zemi. Dnes podle agentury AP zveřejnil audionahrávku, v níž o sobě referuje jako o šéfovi vlády a vyzývá k jednotě. O jménech členů prozatímní vlády chce rozhodnout co nejdříve.

Joseph do nynějška tvrdil, že byl Henry sice jmenován, ale nestihl včas složit přísahu, proto nemá pravomoc vládnout jako prozatímní lídr. V pondělním rozhovoru ale Joseph prohlásil, že s Henrym v posledním týdnu opakovaně jednal a nakonec se rozhodl ustoupit „pro dobro státu“. 

„Každý, kdo mě zná, tak ví, že nemám zájem o tento (mocenský) souboj ani o žádné jiné převzetí moci,“ řekl Joseph listu The Washington Post. „Prezident (Moïse) mi byl přítelem. Zajímá mě jen to, abychom se pro něj dočkali spravedlnosti,“ dodal.

Velvyslanectví USA v krátké reakci na zprávu o výměně šéfa vlády uvedlo, že vyzývá občanskou společnost, aby při vytváření společenského konsenzu na Haiti hrála aktivní roli, což je podle ní klíčové pro posílení demokracie

„Vysoce nepřehledná politická situace“

Vlády cizích vlivných zemí i mezinárodní organizace po Moïseho vraždě původně uznávaly prozatímním lídrem Josepha. Přes víkend však velvyslanci ze skupiny Core, v níž jsou Spojené státy, Francie, Španělsko, Německo, Kanada, Brazílie, Evropská unie, OSN a Organizace amerických států (OAS), vyzvaly k výměně premiéra a k rychlému uspořádání prezidentských a parlamentních voleb. Joseph se tím podle The Washington Post dostal do diplomaticky neudržitelné pozice.

Třiapadesátiletý Moïse, který byl prezidentem od února 2017 a který za svého vládnutí čelil řadě protivládních protestů kvůli zhoršující se ekonomické situaci i obviněním z autoritářského způsobu vládnutí, byl zavražděn ve své rezidenci sedmého července. Kromě nyní uvolněného prezidentského postu na Haiti nefunguje ani sněmovna, které skončil před několika lety mandát. Horní komora také není kompletní. Prezident Moïse nefunkčnosti parlamentu využíval k vládnutí skrze prezidentské výnosy.

Zahraniční diplomaté označují politickou situaci na Haiti za vysoce nepřehlednou.