Nejstarší vánoční trhy v Evropě hned vedle mešity. Štrasburk je hlavním městem Vánoc i tolerance

Kromě trhů jsou obyvatelé Štrasburku hrdí i na vánoční zvyky, které zavedli a rozšířili do Evropy (zdroj: ČT24)

Štrasburk o sobě říká, že je hlavním městem Vánoc. Během prosince ho kvůli sváteční atmosféře navštíví na dva miliony lidí. Vánoční trhy se tam pořádají už více než půltisíciletí a patří k nejstarším nejen ve Francii, ale i v celé Evropě. Město je ale také příkladem náboženské tolerance – hned vedle trhů stojí největší francouzská mešita, která se otevírá i nemuslimské veřejnosti.

Podle průvodkyně Maryly Butynové, která ve Francii žije od roku 1968 a po Štrasburku provázela třeba Raisu Gorbačovovou, tomuto městu vděčíme i za české vánoční zvyky. Místní obyvatelé podle ní totiž vynalezli stromeček.

„Oni tvrdí, že první stromečky byly tady v Alsasku, ve Štrasburku,“ řekla. Alsasané, kteří odešli do Německa, si s sebou přinesli i tuto tradici, která se postupně šířila dál.

Kromě vánočních trhů jsou obyvatelé Štrasburku hrdí i na svou různorodost. „My tady máme velkou komunitu židovskou, komunitu muslimskou,“ uvedla Butynová s tím, že se příznivci těchto náboženství vzájemně tolerují.

Důkazem jsou právě i tradiční vánoční trhy, které sousedí s největší francouzskou mešitou. Místní muslimská komunita se snaží o co největší spolupráci, a tak do mešity zve i nemuslimskou veřejnost.

„Chceme ukázat, že islám hlásá toleranci, mír a bratrství,“ řekl hlavní sekretář štrasburské Velké mešity Said Boulahtit. Stejně tak prý odmítají i fanatismus a terorismus. Kromě hlavního města Vánoc tak bývá Štrasburk označován i za město náboženské tolerance.