Nápoj z ayahuasky prý vyvolává změnu životního stylu, experti zkoumají vliv při léčbě deprese

Vědci zkoumají účinky psychedelického čaje při léčbě deprese (zdroj: ČT24)

Tradiční způsob léčby v poslední době přitahuje pozornost západní společnosti. Zájem je hlavně o rostlinu jménem ayahuasca, typickou pro jihoamerické země. Lékaři zkoumají její účinky při léčbě deprese nebo závislosti na alkoholu. Z rostliny se vyrábí tradiční nápoj, který má nepříjemné vedlejší účinky, podle vědců ale dokáže vyvolat „změnu životního stylu“. V Česku je zatím ayahuasca zakázaná.

Ayahuasca je součástí peruánského kulturního dědictví. „Cítil jsem, že mám v sobě nějaké vzorce chování, které mi nedělají dobře. Na psychiku je napojené i tělo, měl jsem ekzém na celých nohou a bylo mi jasné, že to spolu nějakým způsobem souvisí,“ podotkl bývalý programátor a cestovatel Jiří Hokr.

Název rostliny, která roste v pralese v Amazonii, znamená v kečuánštině liána duše, ale také liána smrti. Domorodí léčitelé (curanderos) k ní přidávají další rostliny včetně listů Psichotria viridis a vaří hustý čaj.

Jedinečná kombinace bylin je zdrojem psychoaktivních látek. Kam až sahá tradice užívání, není známo. Ayahuasca ale tvoří základ mytologie mnoha etnik nejen Amazonii ale i v Andách. „Říkají jí královna pralesa. Duch téhle rostliny je tak starý a tak moudrý, že je vlastně schopná učit,“ konstatoval vedoucí projektu El Bosque Medicinal v Ekvádoru Roman Kollár.

Příprava psychedelického čaje
Zdroj: ČTK/AP/Eraldo Peres

Odborníci poukazují na možné protistresové účinky

O přírodní psychedelika se teď znovu intenzivně zajímá věda. Výzkumníci v brazilském Riu zkoumají, zda rituální čaj může podpořit růst mozkových buněk a zlepšit proces učení.

Dosavadní výsledky jsou pozitivní. „Ve spoustě laboratoří po celém světě, v Evropě, Spojených státech, Brazílii začíná psychedelická renesance. Testuje se účinek těchto substancí hlavně na nemoci, jako je post-traumatický stres a deprese,“ poznamenal neurovědec Stevens Rehen.

Možné léčbě deprese se věnuje i výzkumná expedice Neuron z České republiky, která by měla vyrazit do Brazílie příští rok. „Zajímá nás, jaký vliv má prostředí, ve kterém je ayahuasca užívána v tradičním kontextu, jaký má vliv na její dlouhodobý účinek,“ uvedl vedoucí výzkumného projektu Neuron Tomáš Páleníček.

Brazilská ceremonie, při níž se popíjí psychedelický čaj
Zdroj: ČTK/AP Photo/Eraldo Peres

V peruánské džungli léčí pomocí ayahuascy pacienty závislé na drogách a alkoholu už od konce 80. let. Západní lékaři a psychologové tady pracují bok po boku s etnobotaniky a místními léčiteli a klienti sem míří z celého světa.

„Ayahuasca je přípravkem, který vyvolává v člověku změnu, která by se dala jednoduše popsat jako změnu životního stylu. Jsou určité typy chování, které vedou k tomu, že trpíme nádorovými onemocněními, že trpíme závislostmi a depresemi, a tomu ayahuasca rozšiřuje vědomí. To je potenciál, který je podle mě na ní nejhodnotnější,“ říká antropolog Miroslav Horák.

Kardiaci a schizofrenici mohou mít problémy

Pití ayahuascy doprovází zvracení a průjem. Dbát se musí na přísnou dietu a sexuální abstinenci. Rizikové je hlavně pro pacienty s nemocným srdcem nebo schizofrenií, komplikaci ale může způsobit i běžný lék na bolest.

To nejdůležitější je při léčebných ceremoniích bezpečné prostředí. „Tradiční amazonská medicína není kompatibilní s konvenční medicínou. Není možné zalepit užívání tradiční amazonské medicíny nějakými anxiolytiky nebo antidepresivy. To jsou přípravky, které spolu nejsou v harmonii, a mohlo by člověku být vážně ublíženo,“ upozornil Horák.

Co v současnosti chybí, je monitoring dlouhodobého stavu pacientů po ukončení terapie ayahuascou. Odpovědi by do dvou let mohl přinést mezinárodní výzkumný projekt.