Kimovo gesto dobré vůle? Američané prověřují zprávy o přesunu svých občanů vězněných v KLDR

Propustí KLDR americké vězně? (zdroj: ČT24)

Spojené státy ověřují informace, že Severní Korea převezla tři vězněné Američany z pracovního tábora do hotelu nedaleko metropole Pchjongjangu. S odvoláním na zdroj z vlády Spojených států o tom informovala agentura Reuters. Propuštění Američanů by mohlo být gestem dobré vůle před chystaným summitem mezi severokorejským vůdcem Kim Čong-unem a americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

Washington podle zdroje agentury Reuters zatím nemá žádné informace o tom, že by se status amerických vězňů v KLDR nějak změnil, zprávy se ale snaží ověřit. „Spokojenost a bezpečí amerických občanů je pro ministerstvo zahraničí prioritou. Pracujeme na tom, aby se naši občané věznění v Severní Koreji dostali co nejdříve domů,“ citovala agentura Reuters americkou diplomacii.

Informaci o přemístění tří Američanů z pracovního tábora do hotelu na předměstí Pchjongjangu ve středu přinesla jihokorejská média s odvoláním na aktivistu, který má kontakty v Severní Koreji. Američané mají mít v hotelu zajištěnu kvalitní lékařskou péči i stravu. 

Prezident Trump ujistil, že americká strana za jejich propuštění „velmi pilně bojuje“ a vyzval své příznivce na Twitteru, aby vyčkali dalších informací. „Jak všichni víte, předchozí administrativa dlouho žádala propuštění rukojmích ze severokorejských pracovních táborů. Ale ničeho nedosáhla,“ poznamenal Trump, který by se měl s Kim Čong-unem sejít koncem května nebo začátkem června.

Podle listu The Wall Street Journal jednal o propuštění Američanů během své velikonoční návštěvy se Severokorejci nynější ministr zahraničí USA Mike Pompeo, tehdy ještě ve funkci šéfa Ústřední zpravodajské služby (CIA) a Trumpova zvláštního vyslance.

V Severní Koreji jsou v současnosti vězněni tři Američané korejského původu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Deset let nucených prací za „rozvracení komunistického režimu a špionáž“ si odpykává 62letý americký misionář Kim Tong-čchol. Devětapadesátiletý Kim Sang-tuk, rovněž známý pod jménem Tony Kim, který strávil měsíc výukou účetnictví na Pchjongjangské univerzitě věd a technologií, byl loni odsouzen na 15 let za „protistátní aktivity a pokus svrhnout vládu“. Stejným obviněním čelí i 55letý Kim Hak-song, který je nyní ve vazbě.

Loni v červnu propustila KLDR po 17 měsících věznění amerického studenta Otto Warmbiera, který byl odsouzen k 15 letům těžkých prací za krádež propagačního plakátu v hotelu, kde byl ubytován. Mladík se ovšem vrátil domů v kómatu a následně zemřel. KLDR popřela, že by byl Warmbier mučen.