Jeden z největších nálezů bomb v historii Slovenska. Na poli byly čtyři stokilové pumy

Jeden z největších nálezů bomb v historii Slovenska učinili v pátek policisté na poli ve městě Štúrovo na jihu země. Kvůli čtyřem funkčním leteckým bombám z druhé světové války začala policie evakuovat obyvatele jedné z tamních ulic. Podobnou situaci v neporovnatelně větším rozsahu nyní řeší i policie v centru Berlína.

Na případ upozornil policii ve čtvrtek náhodný svědek, kterému odběhl pes a který pak našel drobnou munici. Policisté po příchodu na místo zajistili dva ruční granáty a jednu dělostřeleckou střelu. Následně při prohlídce okolí pomocí detektorů kovů objevili čtyři letecké bomby, každou o váze sto kilogramů.

Kvůli nalezené munici museli ve městě Štúrovo své domy dočasně opustit obyvatelé Ulice kozmonautov. „Zabezpečili jsme, aby všichni obyvatelé v ohrožené lokalitě byli informováni o situaci a aby dočasně opustili své domy. Předpokládáme, že evakuace bude trvat zhruba dvě až tři hodiny, následně se budou moci lidé vrátit zpět domů ,“ informoval vedoucí odboru krizového řízení Okresního úřadu Nové Zámky Milan Oroský.

Podobný případ se stal i loni na východě Slovenska, kde kvůli nálezu munice z války musely úřady přistoupit k lokální evakuaci. Dnešní ani loňská evakuace nebyla v takovém rozsahu jako například nynější dočasné vystěhování obyvatel v centru Berlína. Tam své domovy muselo opustit asi 10 tisíc lidí.