Gangy Londýna: Po šedesáté vraždě starosta pohrozil, že policie začne prohledávat lidi na ulici

Události: Rostoucí násilí v ulicích Londýna (zdroj: ČT24)

V Londýně už letos napočítali šedesát vražd. V noci na středu byl zastřelen muž na severu britské metropole, další mladík utrpěl při střelbě vážná zranění. Londýn v prvních měsících roku překonal v počtu vražd i New York. Přibývají však i případy pobodání a útoky kyselinou.

Třiadvacetiletý Londýňan Malcolm Parker přišel o dva blízké – oba byli ubodáni k smrti. Rozhodl se proto, že bude děti ve školách přesvědčovat, aby šly jako on na univerzitu a vyhnuly se gangům. „Pamatuji, když jsem opouštěl školu, tak mi učitel řekl, že skončím ve vězení. Někteří, co to slýchají, se s tím pak ztotožní,“ tvrdí Malcolm.

Malcolm Parker varuje mladé Londýňany před životem v gangu
Zdroj: ČT24

Podle něj nosí mnoho mladých nože na vlastní ochranu. Anglie, Wales i Londýn zažívají strmý nárůst kriminality, meziročně o 13 procent. Počet policistů se přitom stále snižuje a v současné době je nejnižší od 80. let.

Ani další policisté v ulicích situaci nezlepšili

Scotland Yard si stěžuje na škrty v rozpočtu, přesto vyslal do ulic stovky dalších policistů. Mají být varováním zvlášť pro mladé násilníky a příslušníky gangů. „Lidé, kteří si myslí, že je v pořádku nosit nůž a zbraň, budou zastaveni, prohledáni, obviněni a souzeni,“ varuje londýnský starosta Sadiq Khan.

Počet útoků noži a mačetami vzrostl meziročně o 22 procent. Každý den přijímají britské nemocnice v průměru dvanáct pobodaných. Přibývá i útoků kyselinou.

Průmyslová kamera například zachytila, jak agresor stříkal jedovatou látku do obličeje posádce skrz otevřené okno auta.

Útok kyselinou na posádku projíždějícího vozidla
Zdroj: ČT24
Spisovatelka Pekárková žijící v Londýně k zvyšujícím se útokům (zdroj: ČT24)

Gangy lákají další a další mladé lidi

„V celé Británii zjišťujeme, že mnoho dětí zapletených do životního stylu v gangu, nošení zbraní či prodeje drog pochází z rodin, kde není žádný otec, který by byl vzorem,“ říká zakladatel linky Gangsline pro pomoc mladým Sheldon Thomas.

Gangsline
Zdroj: ČT24

V 70. letech byl Thomas sám vůdcem gangu. Svou životní dráhu ale dramaticky změnil a založil linku pomoci. „Těmto klukům imponují ti, co nosí drahé oblečení a řídí drahá auta. Nechápou, že tihle chlápci jsou drogoví dealeři a členové gangů, kteří je zmanipulují a zneužijí,“ upozorňuje Thomas.

Analytici varují i před vlivem některých raperů, kteří do násilných videí na YouTube vědomě angažují přímo členy gangů. Jako řešení vidí Thomas nejen víc policistů, ale hlavně zapojení mentorů do britských škol.