Do těla mu všili ledvinu s rakovinou, za 2 měsíce zemřel

Klagenfurt - Příbuzní muže, který zemřel na rakovinu poté, co mu v Klagenfurtu transplantovali ledvinu plnou metastáz, se rozhodli podat na lékaře žalobu. Rodina žádá od nemocnice odškodné. Muž zemřel dva měsíce po transplantaci ledviny ve věku 57 let. Lékaři sice odebrali pacientovi darovaný orgán s rakovinou ihned poté, co zjistili, že je plná metastáz, to už se ale nemoc rozšířila i na zbytek těla.

57letý muž čekal dlouho na transplantaci ledvin. Nakonec se dočkal, operace ale pro něj neznamenala návrat k běžnému životu. „Představte si tu tragédii, celá rodina očekává zprávu o tom, že se našel vhodný dárcovský orgán,“ popisuje právnička pocity rodiny. „Pak jim zavolají, všichni jsou rádi. Pak ale muž v nejlepších letech zemře na cizí rakovinu,“ popsala případ. Pacient zemřel na rakovinu dva měsíce poté, co mu lékaři v Klagenfurtu voperovali ledvinu od nemocného dárce. 

Pro rodinu to byla obrovská rána, chce se proto teď bránit a žádá po nemocnici v Klagenfurtu odškodné. Klagenfurtská nemocnice se brání, že ve chvíli, kdy transplantovali pacientovi ledvinu, která pocházela od dárce, jenž zemřel při autonehodě, nevěděli, že byl dárce nemocný. Nemocnice v prohlášení říká, že nešťastná shoda náhod vedla bohužel ke smrti pacienta. Lékaři na rakovinu u dárce přišli až při další transplantaci jeho orgánů. Kritici proto začali spekulovat, že zřejmě lékaři pochybili. 

Rozhovor s Milošem Adamcem z IKEMu (zdroj: ČT24)

Dárce patřil mezi rizikové pacienty 

Doktoři prý měli dárce lépe vyšetřit, nešlo o mladou oběť nehody, kde by se dalo předpokládat, že bude mít zdravé orgány, ozývají se hlasy. Pacient patřil mezi rizikové, byl to silný kuřák, měl cirhózu jater a zemřel na krvácení do mozku. To je prý dost důvodů pro to, aby byl důkladněji prověřen. Rakovinou měl postižené i další orgány, v močovém měchýři měl údajně nádor velký pět centimetrů.  

Miloš Adamec, přednosta kliniky chirurgie z transplantačního centra IKEM, v pořadu Před polednem připomněl, že rakouský transplantační program je sice jeden z vůbec nejlepších na světě, i tak by se ale měl prý celý případ prošetřit. 

„Transplantace je přenos buněk, tkání, orgánů. To znamená, že je tady určité nebezpečí, že z jednoho těla vezmete něco, co může fungovat, ale také můžete tělo poškodit a dát to druhému příjemci. My i Rakušané se ale snažíme, abychom dárce vyšetřili tak, aby se taková věc nestala,“ poznamenal také Adamec. 

„Klíčové je, aby chirurg, který odebírá orgán, zhodnotil situaci v těle. Tady já můžu jako chirurg vidět malé pochybení, že někdo něco přehlédl. Je potřeba, aby se to vyšetřilo a aby se to již nikdy neopakovalo,“ dodal.