Ztracené dokumenty můžou stát Královéhradecký kraj přes 130 milionů

Hradec Králové – Do dnešního dne měl Královéhradecký kraj předložit finančnímu úřadu chybějící doklady k vyúčtování peněz za výstavbu silnic v průmyslové zóně Kvasiny před šesti lety. Úředníci ekonomického odboru ovšem doklady nenašli, kraji proto hrozí, že bude muset vrátit dotaci 68 milionů korun a navrch zaplatit pokutu ve stejné výši – dohromady 136 milionů. Na chyby v zóně Kvasiny si ministerstvu financí před dvěma lety stěžoval senátor a zastupitel kraje Vladimír Dryml z ČSSD.

Finanční úřad dal kraji v polovině prázdnin poslední šanci, aby do dnešního dne dokumenty předložil. „Některé doklady se našly, některé se nenašly. Za rok 2005 je také postrádána závěrečná zpráva. My jsme dnešního dne odevzdali finančnímu úřadu rozpor,“ uvedl náměstek hejtmana Helmut Dohnálek. Za vyúčtování dotace v roce 2005 byl zodpovědný ekonomický odbor. 

Podle hejtmana Královéhradeckého kraje Lubomíra France (ČSSD) kraj počká na verdikt finančního úřadu a pokud bude pro kraj negativní, tak bude chtít hejtman zjistit, kdo konkrétně nesl zodpovědnost. „Z našeho pohledu je ta chyba spíše v nedůsledné archivaci dokumentů,“ podotkl Dohnálek. Někteří představitelé kraje mimo kameru přiznávají, že tak trochu spoléhají na benevolenci ministerstva financí, které by mohlo městu odpustit pokutu i vrácení dotace.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)