Zranění horníci i pozůstalí dostanou odškodnění

Karviná – Sedm z devíti horníků, kteří se zranili při včerejším otřesu v Dole Karviná, je ve stabilizovaném stavu. Zbylé dva už lékaři propustili do domácího ošetřování. Přímo na místě jednala o odškodnění pro pozůstalé i zraněné ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Peníze jim totiž vyplatí nejen zaměstnavatel, ale i stát.

Při důlním neštěstí v Dole Karviná včera zahynuli tři horníci, dalších devět utrpělo zranění a skončili v nemocnicích. Podle mluvčího OKD Marka Síbrta budou zástupci firmy kontaktovat postupně všechny, kteří otřes přežili. Řešit s nimi budou jejich pracovní budoucnost. „Může se u nich projevit posttraumatická stresová porucha. Musíme se jich zeptat, zda se budou chtít vrátit zpátky pod zem. Pokud ne, budeme jim hledat práci na povrchu,“ slíbil mluvčí.

Rodiny pozůstalých dostanou od OKD minimálně částku 250 000 korun. „My máme v kolektivní smlouvě, že dalšího čtvrt milionu je za každého člena domácnosti, kde horník zemřel, takže celkem se to pak bude odvíjet od počtu dětí,“ upřesnil Síbrt. Tři zemřelí horníci měli celkem pět dětí.

Další peníze přidá i stát. „Odškodnění vyplývá ze zákoníku práce, jedná se také o částku 250 000. Co se týče rychlosti, jak se ty peníze k rodině dostanou, pohybujeme se v řádu měsíce nebo možná trochu přes měsíc,“ uvedla ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD). O finance mohou rodiny žádat i v rámci běžné sociální pomoci – například formou sirotčích či vdovských důchodů. Bez prostředků ale nezůstanou ani horníci, kteří otřes přežili – jim vyplatí odškodnění pojišťovna, se kterou má OKD smlouvu.

Co dál s pracovištěm, kde k tragédii došlo, budou těžaři teprve řešit. „V nejbližších dnech se na tomto pracovišti nebude dít nic. Vrátíme se tam příští týden i s báňskou inspekcí. Vyhodnotíme, co s ním dál. Zda se tam bude v práci pokračovat, či nikoliv,“ sdělil Síbrt.

Otřes nastal v pátek v 11:44, když horníci pracovali v místě bývalého Dolu Doubrava. Podle informací ČTK zemřeli dva Češi a jeden Polák. Devět horníků ve věku od 34 do 52 let utrpělo lehká, středně těžká až těžká zranění. „V době zásahu zdravotnické záchranné služby byli všichni při vědomí a mimo přímé ohrožení života. Záchranáři u nich zjistili pohmožděniny i zlomeniny nohou a rukou, hrudníku, poranění páteře a hlavy,“ informoval mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Jeden z havířů je kvůli rozsáhlým poraněním hrudníku udržován v umělém spánku, další jsou při vědomí a ve stabilizovaném stavu. Dva pacienti byli po ošetření propuštěni domů. „Samozřejmě, že psychika je u některých z nich velice špatná. Co se týče zranění, vyskytovaly se oděrky, pohmožděniny, zlomeniny a popáleniny,“ popsal mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava Tomáš Oborný.

Vyšetřování důlního neštěstí pokračuje, rodiny dostanou odškodnění (zdroj: ČT24)

Nábytek se hýbal i v Havířově a Orlové

Dotčení horníci prý pracovali na údržbě. „Nerazili důlní dílo, ale důlní otřesy souvisí s hornictvím, byly jeho součástí, jsou a budou. Souvisí s tím, že když se vydobude určitá partie, tak se v horninovém masivu kumuluje tlak, který se v určité době uvolní. My se snažíme těmto otřesům předcházet preventivními odstřely, ale příroda je někdy silnější než my,“ vysvětlil mluvčí těžařské firmy, v jejíchž provozech letos zemřelo už osm lidí.

Ohnisko pátečního otřesu v Dole Karviná bylo v hloubce kolem 900 až 1 000 metrů, otřes měl sílu 3,5 stupně Richterovy škály. „Na tamní poměry to byl hodně silný otřes. Zaznamenali jsme řadu hlášení. Nejvzdálenější z ostravského obvodu Ostrava-Jih,“ poznamenal Jan Zedník z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR. Dodal, že otřes zaznamenali i obyvatelé Havířova či Orlové, kteří hlásili, že se hýbe nábytek a pokojové rostliny.

Otřesy v Karviné
Zdroj: ČT24