Žít Brno: Opozice, kterou si magistrát sám stvořil

Brno – Nesou název, který měl propagovat město. Chyby brněnských politiků a úředníků poslední tři roky obraceli ve vtip. Facebookový profil, zrušený na popud města kvůli porušení pravidel služby, byl pro ně impulzem pro vstup do politiky. A teď překvapili v komunálních volbách. Hnutí Žít Brno jde na magistrát jako třetí nejsilnější strana a v městské části Brno-střed dokonce zvítězilo. Kde se tento politický nováček vzal?

Brno - jediný vtip, ve kterém lze bydlet. Heslo, se kterým skupina recesistů Žít Brno tři roky bavila své čtenáře a fanoušky na sociálních sítích. „Za poslední roky samotné vedení města svými kroky do značné míry přispívalo k tomu, aby tento spolek aktivistů nějakým způsobem dostával vhodnou živnou půdu,“ zhodnotil politolog Michal Pink z Masarykovy univerzity. Legraci si dělali z pochybností kolem aktualizace územního plánu, stavby nákupních center, oficialit a politiků a ze všech nejvíc z brněnského primátora Romana Onderky (ČSSD). Ten ještě v září 2011 recesi shovívavě komentoval: „Brno si ze sebe vždycky umělo udělat legraci. Já říkám, jen houšť.“

Nyní se hraje o to, zda v koalici zasedne Onderkova ČSSD, nebo původně satirické Žít Brno. Společně to nejspíš nepůjde, antipatie jsou příliš velké. „Pokud chceme v Brně něco změnit, je potřeba vyměnit současné tváře,“ říká lídr hnutí Matěj Hollan. V úvahu přicházejí dvě nejpravděpodobnější koaliční varianty: buď si vítězné ANO zvolí za partnery ČSSD a KDU-ČSL, nebo si k lidovcům přibere na pomoc Stranu zelených a Žít Brno. V obou případech by měla koalice v 55členném zastupitelstvu 31 mandátů.

  • Matěj Hollan, lídr hnutí Žít Brno, v Událostech, komentářích: „Na začátku kampaně jsme jasně řekli, že nebudeme jednat o koalici s Romanem Onderkou, tedy s ČSSD, a s komunisty. A to dodržíme… Dnes jsme měli jednání s hnutím ANO, s lidovci a zelenými. V tom jednání budeme pokračovat a věříme, že z těchto čtyř stran se zrodí budoucí koalice.“

Kde končí legrace

„I když jsme si tehdy dělali srandu z brněnských politiků, tak jsme tématům, ze kterých jsme si dělali šprťouchlata, rozuměli. A teď, když jsme to překlopili do politické úrovně, věřím, že jsme na vládnutí připraveni,“ myslí si Hollan. Na politické nováčky přitom nečeká nic menšího než spoluúčast na řízení města s jedenáctimiliardovým rozpočtem.

Pokud by hnutí neusedlo v městské radě, hodlá své síly o to víc upřít na radnici Brno-střed. „Do voleb jsme šli hlavně proto, abychom změnili klima v celém Brně. Primárně proto usilujeme, abychom byli v radě velkého města. Podle toho, jak dopadnou tato jednání, pak budeme jednat o složení rady Brna-střed,“ uvedl Hollan.

Vzdát se nehodlá ani původní vedení města. „Očekávali jsme vítězství a obhájení primátorského postu, ale nepodařilo se to. Nicméně to není jen v Brně. Ani v ostatních 13 velkých městech jsme nevyhráli. Kdybych měl srovnat procentuální vyjádření hlasů ve všech těchto městech, Brno je v horní části tabulky,“ říká dosluhující primátor Onderka, který potvrdil, že kvůli volebnímu propadu neplánuje rezignovat. Přitom právě on vyzýval Bohuslava Sobotku, aby po parlamentních volbách, kdy ČSSD nedosáhla očekávaného výsledku, rezignoval.

Žít vlastním životem

Slogan „Žít Brno“ si paradoxně nechalo vytvořit samo město – v roce 2010 ho pro magistrát za 600 tisíc korun vytvořila bratislavská agentura. Brno chtělo být spojené s trefným heslem, které bude vidět na každém kroku. Když ani po roce nebylo město schopné uvést novou identitu v život, chopili se jí recesisté a na webové adrese Žít Brno zřídili vlastní stránky.

Příklady toho, jak mají být slogany používány
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Slogan tak začal žít vlastním životem. Kampaň provázely mystifikace, falešné tiskové zprávy a na první dojem věrohodné články, které si utahovaly z představitelů města a chystaných projektů. I když heslo magistrát částečně využívá, vidět bylo hlavně ve spojení s recesisty.

Některé vtipy podle politiků překročily únosnou mez - například náměstek primátora Robert Kotzian (ODS) zvažoval podání žaloby, když byl u fiktivního rozhovoru s ním vyobrazen Adolf Hitler.

Žít Brno zemřelo, ať žije!

Z původně recesistické báze se stalo politické hnutí až letos v únoru. A paradoxně opět díky magistrátu. Jeden z úředníků požádal Facebook o odstranění profilu Žít Brno, stránka se svým podtitulem „Oficiální zpravodajský portál Magistrátu města Brna“ vydávala za oficiální stránku města, kterou ale nebyla. Facebook proto nahlášený profil smazal – a strhla se lavina nevole. Za dva dny nasbíral nový profil Žít Brno RIP (z latinského Requiescat In Pace, tedy Odpočívej v pokoji) přes 15 tisíc fanoušků. Podle aktivistů byl tento krok posledním z řady impulzů, který je přiměl proměnit kritiku v konstruktivní politiku – a oznámili kandidaturu.