Žatec si připomněl vypálení Českého Malína

Žatec – V Žatci si dnes připomněli 69 let od vypálení obce Český Malín na Ukrajinské Volyni. Němečtí vojáci tam tehdy povraždili na čtyři stovky lidí, většinou Čechů. Neušetřili ani ženy a děti. Někteří z těch, co přežili, vstoupili do armády a bojovali na Dukle.

Bohumil Filípek a Josef Řepík patří do hrstky těch, kteří přežili. Historii vesnice začali psát na konci 19. století přistěhovalci ze Žatecka a Rokycanska. Zlákala je levná půda a právo mít vlastní školy a samosprávu. Během následujících šesti dekád jim postupně vládlo carské Rusko, Polsko, Sověti a v třetím roce 2. světové války postupující Hitlerova armáda.

Pak přišel osudný den – 13. červenec 1943. Do vesnice vtrhli němečtí vojáci a obyvatele upálili ve stodolách nebo v místním kostele. Zachránila se jen hrstka. Josef Řepík byl náhodou s otcem na poli a několik dní se ukrýval. Bohumil Filípek v době masakru ležel v tamní nemocnici. Před vojáky se ukryli do sklepa, ti je ale při drancování objevili.

Reportáž Jana Martince (zdroj: ČT24)

Na pietní akci se setkali s dalšími, kdo řádění německých vojáků přežili. Do vlasti se totiž nakonec dostala většina z nich. Jejich rodiny se za nimi dostaly až v roce 1947 v rámci repatriace. Tak se domů vrátili i Bohumil Filípek a Josef Řepík. Jeden jako voják s armádou generála Svobody, druhého tentýž generál dva roky nato vítal jako první dítě, které se z Volyně po válce vrátilo. Přišli i další – někteří se vrátili na Žatecko, další zůstali v obci Frankštát na Šumpersku. Tu nakonec přejmenovali na památku vypálené volyňské obce na Nový Malín.