Zasaďte si svůj strom!

Liberec - Po celé Evropě probíhá v těchto dnech akce Zelená vlna, jejímž smyslem je zasadit vlastní strom a pomoci tak životnímu prostředí. Lidé dostávají zdarma sazenice stromků, které pak můžou vysadit na libovolném místě – ve své zahradě nebo klidně mezi domy na panelovém sídlišti. Stromky se rozdávaly dnes i v Liberci.

Nabídka sazenic byla pestrá. stačilo jen chvíli přemýšlet, kde to bude vybranému stromku nejvíc slušet. Zastoupeny byly jak jehličnany, tak i listnáče. Nejčastějšími druhy byly javor, buk a modřín.

„Když lidi zjistí, že můžou udělat něco pro přírodu a že ty stromečky jsou zadarmo tak si je rádi vezmou a většinou ty stromečky zmizí během patnácti minut,“ říká spolupořadatel mezinárodní akce Strom Evropy Jan Bartulík.

Rozdávání stromků probíhá po celé Evropě až do devátého května. Jak podotýká organizátor akce Jaromír Pohan, sazenice ale neputují jen k široké veřejnosti: „V druhé fázi je to sázení Stromků Evropy v dětských domovech ve všech regionech České republiky.“

Stromů zkrátka není nikdy dost - tvrdí pořadatelé. Kromě estetické mají i funkci praktickou. Pohlcují prach, zvlhčují ovzduší a produkují kyslík. Okolí Liberce si na nedostatek zeleně nemůže stěžovat. V samotném městě to je ale mnohem horší. „Určitě by tady mohly být i další plochy, které by mohly být využity pro veřejnost. Stromy jsou především v soukromých zahradách. Myslím si, že by veřejnost uvítala, kdyby tady bylo víc parků,“ posteskl si ředitel Krajského inspektorátu Lesů ČR v Liberci Ludvík Řičář.

Vznik parku v centru města požadovala nedávno i petice, kterou podepsalo přes čtyři a půl tisíce lidí. Na pozemku ale místo toho vyroste nové obchodní centrum.