Záchranáři na Náchodsku nacvičují zvládnutí nebezpečných situací

Jaroměř (Náchodsko) - Záchranu topících se vodáků mohli vidět lidé na Úpě nedaleko Jaroměře. Nejednalo se však o ostrou akci, bylo to pouze cvičení, pro hasiče ho uspořádali vodáčtí instruktoři. Uvíznutí ve vodním válci je totiž na českých řekách podle statistik příčinou převážné většiny všech utonutí. Právě na jezech, které na první pohled nevypadají nebezpečně, lidí umírá nejvíc.

V Úpě se topí člověk, ve skutečnosti je to však záchranář, který zkouší, jak zákeřná dokáže být voda pod jezem. Že je to jez, který skutečně umí ublížit, je patrné z pomníčků v okolí. Dostat se z vodního válce není jednoduché. „Není to legrace, tahá to člověka zpátky pod jez,“ uvedl záchranář Miroslav Novák. Účastnice kurzu Martina Gregorová doplnila: „Velkou roli hraje také to, jak člověk zachová klid, zda nezačne panikařit.“

Kdyby bylo jen o něco víc vody, trénink na Úpě by se snadno mohl proměnit ve skutečnou záchranu. „Spousta lidí tohle podcení, i nízký stupínek je velmi nebezpečný,“ prohlásil vodácký instruktor Petr Ptáček. Když už se člověk do vodního válce dostane, a není-li na blízku pomoc, cesta ven vede přes odtokový proud. „Bývá většinou u krajů jednotlivých jezů,“ dodal Petr Ptáček.

Ve výbavě každého vodáka by nemělo chybět speciální dlouhé lano, to je při záchraně topícího se člověka nepostradatelným pomocníkem. „Protože lze s jeho pomocí velmi rychle a včas vyřešit obtížné situace,“ vysvětlil instruktor Ptáček.

Uvíznutí ve vodním válci je podle statistik příčinou až devadesáti procent utonutí na českých řekách.