Za tragickou nehodu trolejbusu může zřejmě nevolnost řidiče

Za úterní nehodu trolejbusu v Otrokovicích může s největší pravděpodobností nevolnost řidiče. ČT to potvrdil jeden ze zraněných, který ve voze seděl v jeho těsné blízkosti. Podle jeho slov vypadal malátně. O zdravotních problémech řidiče jako o příčině nehody hovoří také policie. Pro stoprocentní potvrzení této verze potřebují vyloučit například technickou poruchu vozu. Okolnosti nehody objasní také černá skříňka.

Důchodce Pavel Večeřa nestihl doběhnout vyhlédnutý trolejbus, a tak se chtěl svézt až dalším vozem. Vybral si místo nejblíže řidiči, který se podle něj choval podivně „Chvilkami jel těsně při dělicí čáře. A když proti nám vyjel kamion, tak zajel až přes plnou čáru na cyklostezku, která je vedle silnice a tvářil se tak nějak lhostejně,“ popsal cestu Večeřa, který nyní leží v nemocnici s poraněnýma nohama.  

Nakonec řidič najel s vozem na sloup trakčního vedení, odkud trolejbus musela vyprostit těžká technika. Zraněno bylo celkem třináct lidí, z toho pět těžce. Všichni jsou ale už mimo ohrožení života a v nemocnici zůstává osm lidí. „Lidi začali křičet pomoc, pomoc, volejte sanitku a já jsem tam pořád seděl a bál jsem se pohnout,“ dodal Večeřa.

Vyšetřování nehody trolejbusu (zdroj: ČT24)

Řidič byl po nehodě v šoku odvozen do nemocnice. V ní nadále zůstává, a proto jej policisté vyslechnou až po propuštění. Už na místě havárie ale po dechové zkoušce vyloučili, že by pil před jízdou alkohol.  „Řidiči dopravních podniků nekonají přesčasovou práci, takže nějaké spekulace, že by byl přetěžován, jsou samozřejmě liché,“ uvedl k případu právní zástupce zlínského dopravního podniku Radek Ondruš.

Policisté hledají další cestující

Policie havárii vyšetřuje jako možné obecné ohrožení z nedbalosti. Zatím nikoho neobvinila, pokračuje ve výslechu svědků. Přiznává také, že nezná přesný počet cestujících v trolejbuse. Potvrzených jich má 22, někteří ale z místa odešli bez zranění a právě ty policie žádá, aby se přihlásili.  

Nehoda se stala před úterním polednem v části Otrokovic Kvítkovice. Kvůli havárii musela být na více než pět hodin uzavřená silnice. Nehoda omezila i vlakovou dopravu na trati Otrokovice–Vizovice, protože zasáhla do průjezdného průřezu vlaku. Vlaky proto na několik hodin nahradily autobusy, které ale musely jezdit objízdnou trasou. Podle Drážní inspekce vznikla při nehodě škoda 3,1 milionu korun.