Vodní záchranáři na Slapech letos pomohli 70 lidem

Slapy (Benešovsko) – Vodní záchranná služba na vodní nádrži Slapy ukončí k poslednímu srpnu letošní sezonu. V průběhu prázdnin zasahovali záchranáři víc než sedmsedátkrát, jenom jednou museli zachraňovat tonoucího člověka. Na příznivé statistice se podepsalo chladnější léto. Oproti loňsku se ale zvýšil počet nebezpečných alergických reakcí po bodnutí hmyzem.

Hlavním motivem každého léta je pro vodní záchranáře péče o lidi zraněné při sportovních aktivitách, po pádu ze skal v okolí přehrady nebo o zkolabované. Zvlášť dramatické byly tři zásahy, kdy bylo potřeba resuscitovat umírajícího člověka – všechny případy skončily šťastně.

Kromě nešikovnosti nebo neopatrnosti rekreantů vedl letos slapské záchranáře neobvykle často do akce hmyz. Prudká alergická reakce na bodnutí byla příčinou každého pátého výjezdu. V jednom případě bojovala záchranná služba i o život poštípané ženy, která dostala anafylaktický šok. „Posádka se musela složitě dostávat k postižené, která byla v chatce hluboko v zátoce nebo nad zátokou. Byla zresuscitována a člunem převezena,“ popsal vedoucí Vodní záchranné služby Středočeského kraje Jan Kolár.

Na člunu připluli vodní záchranáři ke každému druhému případu. Do některých chatových oblastí na skalách se jinak takřka nelze dostat – rozhodně ne včas. „Člunem jsme schopni dostat se za 15 minut do 20 až 25 kilometrů od naší základny,“ upozornil záchranář Jiří Šťástka.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Když záchranáři nevyjížděli, navštěvovali je lidé s drobnějšími poraněními také v ambulanci. K dispozici nebyl tým zhruba jednou denně – za dva měsíce proběhlo 70 zásahů. Po ukončení záchranářské sezony nejspíš ještě lidé od přehrady nezmizí. Budou proto muset být opatrnější. „Vyvarovat se rychlého přechodu z tepla do vody, osmělit se a určitě nevstupovat do vody po zvýšeném přísunu alkoholu. Také by neměli skákat v místech, kde neznají dno,“ doporučila mluvčí středočeské záchranné služby Tereza Janečková.

Kdo si přesto ublíží, bude muset čekat na zásah záchranářů ze stanoviště v Davli nebo Mníšku pod Brdy – obě jsou od hlavních rekreačních center u přehradní nádrže vzdáleny asi 15 kilometrů. Vodní záchranka bude k dispozici zase příští prázdniny.