Ve freskovém sále měli dřív žáci tělocvik. Po renovaci unikátních maleb zde hrátky s balonem končí

Oprava fresek (zdroj: ČT24)

Utajená perla památkářů, tedy freskový sál, který se skrývá v prostorách olomoucké základní školy Komenium v centru města, má za sebou hlavní část celkové rekonstrukce. Císař František Josef I., za jehož vlády objekt vznikl, měl dokonce na jeho realizaci osobně dohlížet. Výzdoba objektu ale v uplynulých desetiletích vzala za své – posledních dvacet let v něm totiž žáci měli tělocvik.

Náročná renovace, která vyšla na osm milionů korun, se v následujících týdnech bude postupně chýlit ke konci. Experti již dokončili práce na malovaném stropu a částečně také na zdech, které jsou nástěnnými obrazy rovněž pokryty.

„Jsou na každém centimetru na ploše 300 metrů čtverečních. Žádná podobná výmalba přitom v České republice neexistuje,“ uvedla redaktorka České televize Monika Fleischmannová.

Podle zjištění České televize pracuje na obnově vzácných fresek tým pěti odborníků po dobu dvou a půl roku. Lešení, které sahalo kvůli opravám až do výšky sedmi metrů, nyní dělníci odstraňují.

„Za dva dny budou restaurátoři pracovat v nižších úrovních haly. Především se mají zaměřit na sokly, které se musely postavit zcela nové,“ dodala Monika Fleischmannová s tím, že je experti postupně vybarví.

Do dnešní doby se tato výzdoba nedochovala vůbec. Konečná podoba soklů tak zůstala na bedrech odborníků a jejich intuici.

Velká porce práce čeká i na parketáře

Experti opravují celý sál včetně původního osmiramenného lustru. Podle restaurátora Radomíra Surmy citovaného agenturou ČTK bylo nutné mimo jiné očistit malby, ošetřit četné bronzové prvky i zajistit tektonické praskliny, které se v objektu vyskytují.

Jako poslední do sálu nastoupí po odstranění lešení parketáři, kteří budou muset obnovit veškeré podlahové části. Po hodinách tělocviku jsou podle zjištění ČT značně poškozené a jejich obnova nebude jednoduchá.

Žáci se však do opraveného sálu už nevrátí. Objekt v základní škole se naopak otevře široké veřejnosti. Je možné, že se zde budou později pořádat také svatby.

Slavnostní sál ve školní budově, která byla postavena v letech 1873 až 1875, má všechny stěny i strop vyzdobeny ve stylu neorenesančního dekorativismu s prvky barokního iluzionismu. Hlavním autorem freskové výzdoby z roku 1892, na níž se podílelo více tvůrců, je podle ČTK pravděpodobně malíř Josef Hilber.