V Líšni, jedné z klidnějších čtvrtí Brna, vznikla domobrana. Dva strážníci prý nestačí

Dvoučlenná civilní hlídka vyráží do ulic Líšně každý víkend večer (zdroj: ČT24)

Někteří radní brněnské městské části Líšeň se domnívají, že policie na dohled nad bezpečností v ulicích nestačí. Rozhodli se tak vzít pořádek do vlastních rukou a zřídili vlastní „hlídky veřejného pořádku“. Svéráznou domoobranu v ulicích tvoří dvojice složené převážně z bývalých policistů nebo strážníků. Líšeň přitom patří spíš ke pokojnějším částem Brna a kriminalita se tu nezvyšuje. Policie problém v počtu svých hlídek nevidí, uznává však, že v určitých případech jim mohou sousedské hlídky v práci pomoci.

Vykradená trafika, černá skládka nebo výtržníci v parku, kteří ruší noční klid. To jsou podle radnice problémy, které trápí Líšeň. Dvojice městských strážníků všechno neuhlídá, proto o víkendech v noci vyráží do ulic i dvojice hlídačů v civilu.

Pro hlídky veřejného pořádku pracuje celkem třináct lidí. Na první pohled dělají podobnou práci jako strážníci. Rozdíl je v tom, že pokud civilní hlídka narazí na nějakou nekalou činnost, musí městskou nebo státní policii zavolat.

Za tři měsíce fungování už to udělali několikrát. „Nějaký mladík měl svoje věci rozházené po ulici, držel se konstrukce mostu a vypadalo to, že spadne. To jsme volali rovnou městskou policii,“ popsal jeden případ radní pro bezpečnost MČ Brno – Líšeň Jaroslav Stross (ODS), který je sám členem hlídky.

V trafice v ulici Trnkova zažili už několikrát přepadení a krádež. Jednou jim pomohl právě civilista. „Pomohl nám zloděje chytnout na místě, to bylo štěstí. Ale jinak se ti lidé ztratí a těžko se dohledávají,“ řekl majitel trafiky Kamil Látal.

Civilní hlídky jsou zbytečné, tvrdí opozice

Podle některých opozičních zastupitelů je však činnost komise pro bezpečnost a hlídek domobrany zbytečná. Zvlášť, když ji platí městská část ze svého rozpočtu. Za jeden víkend dostane dvojice v hlídce celkem 2400 korun.

„Ty věci, které ta komise odhaluje, tak jsou vysypané koše, ohnuté značky a otevřené brány u školy, takže to je podle nás zbytečná komise,“ řekl opoziční zastupitel MČ Brno-Líšeň Petr Štědronský (TOP 09).

Na druhou stranu se všichni shodují na tom, že v případě problému by uniformovaným složkám dokázaly líšeňské hlídky pomoct. „Je to aktivní oznamovatel, který se nebojí tam vytrvat až do konce a případně dosvědčit tu trestnou činnost, která tam probíhala,“ vysvětlil ředitel Městské policie Brno Libor Oprchal.

Nemůžeme být všude, říkají strážníci

Sami strážníci uznávají, že nemohou být všude. „Tím, že jsou hlídky v civilu, tak kolikrát toho pachatele přistihnou při činu díky tomu, že pachatel reaguje na uniformu a ten trestný čin nebo přestupek před tou hlídkou nekoná,“ řekla strážnice MP Romana Markelovová.

Členové bezpečnostní komise doufají, že přítomnost civilních hlídek v ulicích pomůže k všeobecnému líšeňskému klidu. I když už dnes Líšeň patří spíš ke pokojnějším částem Brna a kriminalita se tu nezvyšuje. „Přestupková činnost je dva až tři přestupky za víkend, není to nic dramatického. Rušení nočního klidu, nějaké výkřiky, drobné vandalství, když se lidé rozcházejí z provozoven,“ řekl ředitel Městské policie Brno Libor Oprchal.

Trestné činy v Líšni
Zdroj: ČT24

Víc strážníků by uvítaly i ostatní městské části

V roce 2015 navýšil Magistrát města Brna počet strážníků tabulkově o 50, z toho 2 byli přímo pro Líšeň. Všechna tabulková místa se ale zatím nepodařilo naplnit a Brno dělá nábor. „Bezpečnost je v Líšni zajišťována naprosto standardně, stejně jako v ostatních městských částech. Městská část může samozřejmě zajišťovat domobranu jakkoliv chce a je to pouze na jejich rozhodnutí,“ řekl mluvčí Magistrátu města Brna Filip Poňuchálek.

Ostatní brněnské městské části o zřízení hlídek veřejného pořádku jako v Líšni neuvažují. Zvýšení počtu městských strážníků by ale většinou uvítaly. Největší problémy mají s přestupky v centru Brna a v městské části Brno-střed, kde jsou vyloučené lokality. V Brně-Slatině zřídili kontaktní místo PČR a zavedli kamerový systém.

Na jihu Moravy jsou jedním z nejnebezpečnějších míst Pohořelice

Trestné činy na území Česka mapuje už pět let projekt Otevřené společnosti mapa kriminality. Jako jedno z nejkritičtějších míst na Jihu Moravy vyhodnocuje Pohořelice. Na pět tisíc obyvatel jsou tři strážníci a dvacet pět přestupků denně. Bezpečně se necítí lidé například kolem bývalého hotelu Morava, kde bydlí sociálně slabí. „Je tady řada lidí, kteří mají tíživou sociální situaci a je tam podezření, že řada z nich bere i drogy,“ řekl starosta Pohořelic Svoboda.

Druhým místem, kde se místní bojí, je pak městský park. „V posledním roce jsme tam zajistili občany, kteří se chovali agresivně, házeli do odpadkových košů i dělobuchy, nacházíme tady i injekční stříkačky,“ popsal strážník Štěpán Pirnus. V nejbližší době by chtěli navýšit počet strážníků i kamer v ulicích, o civilních hlídkách ale také neuvažují.