Sídlo rodu Lamberků pozvolna ožívá

Plzeň - V Žihobcích se dnes otevřelo nově opravené muzeum. Vzniklo v prostorách původního barokního zámku. Úspěšná záchrana památky je výsledkem spolupráce pěti šumavských obcí. Jejich občanské sdružení „Lamberská stezka“ pomohlo získat na opravu zámku dotaci z Evropské unie.

Dnes jsou Žihobce nenápadnou šumavskou vesnicí. Kdysi ale bývaly vyhlášeným sídlem šlechtického rodu Lamberků a místní se rozhodli, že obci vrátí zašlou slávu. Tam, kde nestačily evropské dotace, pomohlo nadšení obyvatel. „Ten zámek bude živý, budou v něm lidi a bude znamenat pro tu obec něco, čím se může i pochlubit,“ slibuje si od otevření zámku starosta obce Karel Baumruk. „Nacházíme se v prostorech, které byly do konce minulého desetiletí prázdné. Předtím tady byla škola a do roku 1945 zde sídlili Lamberkové,“ nastiňuje nedávnou historii objektu garant expozice a ředitel Vlastivědného muzea Dr. Hostaše v Klatovech Luboš Smolík. 

Ode dneška tu funguje infocentrum a expozice věnovaná rodu Lamberků, především těm nejznámějším, Gustavu Joachimovi a jeho ženě Kateřině. U zrodu muzea byl i jejich vzdálený potomek. „Můj prapradědeček Gustav Joachim zde byl do roku 1862, kdy zemřel na dnu,“ říká potomek rodu Karel Štěpán Lamberk. „Lamberkům patřilo největší panství v tehdejším rakousko-uherském království,“ připomíná jedna z iniciátorek projektu Silvie Somasgutner.  

Opravou muzea v Žihobcích spolupráce pěti obcí bývalého lamberského panství nekončí.  Zachránit chtějí i další památky. „Posláním tohoto občanského sdružení je prezentovat náš kraj, rozvinout tady turistický ruch,“ uzavírá předseda občanského sdružení Lamberská stezka Jan Kavale. 

Na projekt muzea teď naváže revitalizace zámeckého parku, na kterou obec získala dotaci ze státního fondu životního prostředí.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)