Příspěvek na nízkoemisní kotle se sníží na 40 tisíc

Český Těšín - Lidé z Moravskoslezského kraje, kteří si v budoucnu budou chtít vyměnit starý kotel na tuhá paliva za nový nízkoemisní kotel šetrnější k životnímu prostředí, dostanou menší příspěvek. Zatímco v pilotním projektu mohli žadatelé získat na jeden kotel až 60 000 korun, nově bude výše podpory stanovena na 40 tisíc. Oznámil to ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS). Výzva pro domácnosti by měla být otevřena na konci května.

Chalupa dnes prohlásil, že počet lidí, kteří začnou topit ekologičtěji, se nesníží. „Jsme přesvědčeni o tom, že to je stále ještě vysoká částka pro to, aby lidé měli motivaci se o to přihlásit a mít zájem o ten program, a na druhou stranu mohli uspokojit větší množství žadatelů,“ řekl. Oproti předchozímu programu bude nově možná získat dotaci i na kotle využívající výhradně biomasu. Dosud bylo možné získat pouze příspěvek na kotel na uhlí nebo uhlí a biomasu.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

V pilotním programu bylo vyčleněno 20 milionů korun a zájem lidí byl tak vysoký, že kraj už během prvního dne musel příjem žádostí zastavit. O kotlíkovou dotaci měli největší zájem lidé z Bruntálska a Opavska, naopak nejméně žádostí bylo z Frýdecko-Místecka.

Společný projekt by podle rezortu mohl dál fungovat jen tehdy, pokud se na něm bude z poloviny podílet také Moravskoslezský kraj. V následujících 12 měsících může stát na projekt uvolnit až sto milionů korun. „To by znamenalo zhruba 40 milionů v letošním roce,“ dodal. Rovněž kraj je podle vedoucího odboru životního prostředí Tomáše Kotyzy připraven hledat další finance na pokračování projektu. Z Evropské unie by navíc mělo přijít pět miliard na podporu ekologizace průmyslových znečišťovatelů v nejpostiženějších regionech kraje. 

Kampaň za nové kotle
Zdroj: ČT24

Nově by obyvatelé měli moci své žádosti podávat kromě krajského úřadu i v Třinci na Frýdecko-Místecku, pravděpodobně na městském úřadu. Chalupa dodal, že podle nových podmínek bude moci jedna osoba podat pouze jednu žádost, v pilotním projektu bylo možné podat žádostí více, tedy například i za sousedy. „Ti, co žádali a byli úspěšní v pilotu, nemají šanci a budou automaticky vyloučeni,“ poznamenal Chalupa.