Po Labi pluje sedmikilometrová skvrna

Ústí nad Labem/Děčín - Do Labe unikla neznámá látka, která se pomalu blíží k hranicím s Německem. Podle Povodí Labe jde zřejmě o středně těžký únik - skvrna je dlouhá asi sedm kilometrů a široká místy až 30 metrů. Původ látky není zřejmý, může ale jít o ropné látky. Hasiči se skvrnu snaží zastavit u Hřenska, kde už postavili sedmdesátimetrovou nornou stěnu. Část skvrny se tam zachytila, uvedl Jindřich Zídek z vedení Povodí Labe.

Skvrna se objevila kolem poledne mezi Ústím a Děčínem. „Naši pracovníci nahlásili šedou skvrnu, která byla v nepravidelném tvaru na sedmi kilometrech toku. Předpoklad je, že jde o ropné látky, ale to je jen vizuálním pohledem, protože to nezapáchá,“ uvedl Zídek s tím, že má jen zprostředkované zprávy, protože je v zahraničí.

Část skvrny zachycené u stěny se hasiči ráno pokusí odčerpat. Odebrali i vzorky. Zítřejší testy by tak měly prokázat, o jakou látku se jedná. 

Zažil už větší úniky, ale tenhle by měl patřit k těm středně velkým. „Ta skvrna je neobvyklá svou délkou, zřejmě vznikla po dlouhodobějším úniku, snad vlivem srážek,“ dodal. Voda na dolním Labi teče rychlostí asi tří kilometrů za hodinu, takže do Labe by látka měla vytékat přes dvě hodiny.

Podle hasičů mohla skrva vytéct z dešťové výpusti mezi mostem Dr. Edvarda Beneše a Mariánským mostem v Ústí nad Labem. 

Podle Milana Samšiňáka z České inspekce životního prostředí může jít o látku ropného původu, ale také o opožděný následek ekologické havárie z loňského června. Právě v místě mezi oběma ústeckými mosty se tehdy převrátila cisterna s kafilerním tukem, jehož tehdy vyteklo na silnici asi deset tun. „Je to jedna z možností, o kterých jsem slyšel,“ řekl Samšiňák. Pochybení někoho konkrétního se podle něj bude ale v každém případě prokazovat jen těžko.