Pardubický recept na neplatiče nájemného

Pardubice - Už 18 milionů korun dluží pardubickému magistrátu neplatiči nájemného. I když se s nimi město snaží dohodnout na splátkovém kalendáři, mnozí na výzvy opakovaně nereagují. Na řadu pak přichází soudní vystěhování. Ubytování v každém z pardubických zařízení má jasně daná pravidla. Hrubé porušení provozního řádu může skončit okamžitým vystěhováním.

I takovýmhle způsobem končí dlouhodobé neplacení nájemného. Exekuční vystěhování bývá krajním řešením. Přesto může postihnout některé z osmi set dlužníků. Město od nich vymáhá osmnáct milionů korun. „Největší problémy máme s neplatiči, kteří už v našich obecních bytech nebydlí - těch je zhruba 300,“ popisuje Dana Dosoudilová - Drtinová z odboru správy obecního majetku na pardubickém magistrátu.

Rozhodnutím soudu mohou neplatiči skončit v městské ubytovně v Češkově ulici. Dříve nechvalně známý dům hrůzy obývají i rodiny, které se dostaly do složité finanční situace. Mezi obyvateli je i Barbora Gašparová: „Tak já jsem na svůj byt neměla, nikdy jsem se k tomu nedostala. Furt jsem bydlela u bráchy, u ségry, po ubytovnách, po azylákách, pak jsem měla šanci se dostat sem.“ Třetím rokem žije v ubytovně i Eva Dunová. V jediné místnosti je s osmi dětmi. Už dlouho si přeje sehnat vlastní byt. „Jsme na sociálních dávkách, jsem na úřadu práce, jsem rozvedená, mám šest vnoučat navíc, tři svoje děti, platím tady pět tisíc, se synem dohromady deset - nezvládáme to,“ říká Eva Dunová.

Symbolické nájemné a pouze dva roky přechodného bydlení. Takovou možnost nabízí sociálně slabším rodinám ubytovna v Ohrazenicích. O žádostech rozhoduje komise na magistrátu. „Přijdou rodiny s dětmi, které nemají vůbec nic. Těm přidělujeme tzv. krizové byty,“ uvádí příklad vedoucí městských ubytoven Miroslava Gorelčíková.