Ostravský superpočítač Salomon zahájí pilotní provoz

Ostrava – Do spuštění pilotního provozu ostravského superpočítače, který bude nejvýkonnější v republice a jeden z nejlepších ve střední Evropě, zbývá měsíc. V Národním superpočítačovém centru IT4Inovations v areálu Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava probíhá testování. Superpočítání si nyní mohou vyzkoušet i studenti vysokých škol.

Po superpočítači Anselm začne sloužit výzkumným týmům z českých a zahraničních vysokých škol i průmyslu superpočítač Salomon, který má asi desetkrát větší výkon než jeho předchůdce. „Odpovídá zhruba 80 až 110 tisícům běžných notebooků. Ty se ale ani v tom množství nemohou rovnat superpočítači, který má vzájemně propojené výpočtové uzly,“ uvedl centra Branislav Jansík. Dodal, že výpočetní síť superpočítače je schopna přenést až pět gigabitů za sekundu.

Technologii chrání před požárem snížený obsah kyslíku

Datový sál, ve kterém je technologie umístěná, je vybavený speciálním protipožárním systémem. „Tento systém snižuje obsah kyslíku a zvyšuje obsah dusíku. Kyslíku je asi 15 procent, což zhruba odpovídá výšce 2700 metrů nad mořem. Tímto prostředím předcházíme požárům,“ vysvětloval Jansík. Samotné procesory a paměti superpočítače chrání systém chlazení vodou. „Tuto odpadní vodu pak můžeme dále využívat na vyhřívání budovy nebo na přípravu teplé užitkové vody,“ uvedl ředitel.

Ostravský superpočítač je připraven (zdroj: ČT24)

Až skončí testování, měl by být Salomon v provozu nepřetržitě. Zhruba po čtyřech letech bude nutná jeho modernizace. Mladší verze superpočítače Anselm už v Ostravě funguje dva roky. S jeho pomocí vznikl například jeden z nejpřesnějších systémů monitorování dopravy v Evropě s názvem RODOS, ze kterého už řidiči získávají informace o kolonách, bouračkách či objížďkách na páteřních komunikacích v zemi. Pomocí superpočítače se dají simulovat povodně, vyvíjet nové materiály nebo nejlepší tvary třeba pro strojní součástky, nové léky a mnoho dalších věcí.

Superpočítání si mohou vyzkoušet i studenti

Superpočítání má nyní možnost vyzkoušet si více než 500 studentů vysokých škol, například při výpočtech pro své diplomové práce. Mohou si zažádat o přístupová hesla, dostanou přidělený výpočetní čas a mohou se odkudkoliv připojit. Zatím toho využilo asi sto studentů. Barbora Kacerovská, která studuje nanotechnologie, tak chce získat data o vlastnostech jaderných paliv pro reaktory čtvrté generace. „Je to pro mě výzva hlavně v tom, že mohu pracovat s týmy z celé Evropy. Navíc zadám počítači, co a jak chci spočítat, a mohu klidně zavřít notebook a jít na večeři. Výpočty běží,“ řekla dívka.

„Zapojili jsme do superpočítání studenty, protože považujeme za mimořádně důležité, abychom podchytili i nastupující generaci mladých vědců a umožnili jim získat zkušenosti z celého světa,“ řekl Jansík. Pilotní provoz superpočítače Salomon začne na začátku prázdnin. Naplno by měl pracovat od září.